Безплатни прегледи за туберкулоза се провеждат в Смолян

От пресцентъра на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”в  Смолян  съобщиха, че се провеждат безплатни прегледи за туберколоза.

От 5 до 9 декември е обявена Седмица на отворените врати за борба срещу коварната болест, съобщи д-р Юлияна Лазарова, завеждащ пневмофтизиатричния кабинет. До петък в часовете между 8 и 15.30 часа ще се извършват безплатни медицински консултации. Д-р Юлияна Лазарова ще приема в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение.

Прегледите и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица.На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии. Подобни кампании позволяват своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията, коментират специалистите. При последната кампания са прегледани 113 човека.

Направени са 94 проби манту, 21 рентгенографии на бял дроб и 9 микробиологични изследвания. Няма открити случаи на туберколоза. При 17 лица е установен повишен риск от заболяване. На тях е назначена химеопрофилактика с предпазна цел.

Източник: Actualno.com


image0 (9K)