НАЙ-НОВИ:

“Безобидни” симптоми, които алармират за рак!

Понякога има някои симптоми, които сигнализират за сериозно заболяване, но всъщност ни изглеждат дребни и си мислим, че не си струва да им обръщаме внимание.

Някои от тях обаче са сериозни, от гледна точка на това, че може да алармират за онкологично заболяване. Добре е да не ги игнорирате, а за ваше спокойствие най-малкото да посетите личния си лекар.

Медици решиха да напомнят на представителките на нежния пол кои са симптомите, които могат да говорят за развитието на рак, но често са пренебрегвани от представителките на нежния пол. Според експерти много важно е да се следят промените в гърдите. Например – уплътненията на млечните жлези често се появяват или изчезват заради хормонални промени. Мнозина са свикнали с това и не обръщат особено внимание. Алармата обаче е бита. Ако уплътнението расте или не изчезне след няколко седмици, то по-добре посетете лекар. Спешно посетете медик и ако откриете изпускане от зърната или, ако те са променили външния си вид или форма.

Струва си да отидете на доктор, колкото и да се притеснявате ако дълго време коремът ви е подут. Този симптом обикновено е придружен от нарушен апетит, загуба на тегло и промени в менструалния цикъл.

Всякакви промени на кожaта и лигавиците също могат да са сигнал за опасно заболяване. Всякакви странни петна, бенки, уплътнения или дори бавно зарастване на рани са достатъчни да посетите доктора. Бенките, чийто диаметър е повече от 5 милиметра, трябва да бъдат наблюдавани постоянно. Добре е да посещавате дерматолог поне веднъж годишно. Ако бенката внезапно започне да се променя, то незабавно се консултирайте с лекар.

Подутите лимфни възли поради инфекции са нормални. Ако обаче не сте болни, а те са уголемени повече от две седмици или просто изведнъж започнат да растат бързо то е добре да се консултирате с лекар, за да установите каква е причината. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Нови 52 милиона лева инвестиции ще осигурят още около 100…