НАЙ-НОВИ:

Бащата, убил и двамата си синове, след излежани 20 години остава в затвора

Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в Стара Загора, с което е оставена без уважение молбата на осъдения Иван Нанчев за замяна на наказанието „доживотен затвор“ с тридесет години лишаване от свобода.

Нанчев е осъден за това, че през януари 1998 г., в гр. София, умишлено е умъртвил единия си малолетен си син, който се е намирал в безпомощно състояние, за което му е наложено наказание доживотен затвор.

С друга присъда Иван е осъден, понеже през месец септември 2000 г. в София е убил и втория си малолетен син – също в безпомощно състояние, като деянието е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Наложено му е наказание доживотен затвор.

Освен това Нанчев е с още две присъди с по 1 година лишаване от свобода – за измама на различни граждани и за кражба на газов пистолет от автомобил.

През 2010 г. на осъдения е определено едно общо най-тежко наказание – „доживотен затвор“.

Съгласно Наказателния кодекс, когато е определено наказание „доживотен затвор“, то може да бъде заменено с лишаване от свобода за срок от тридесет години, ако осъденият е изтърпял не по-малко от двадесет години.

Пловдивският апелативен съд приема, че напълно правилно окръжните съдии са преценили, че формално са налице основанията, предвидени в закона, понеже осъденият е изтърпял 20 години и 2 месеца лишаване от свобода. От представените от затворническата администрация данни се установява позитивно развитие на осъдения. Той притежава трудови навици и умения, изпълнителен е и се справя с поставените му задачи. Все още обаче не е осмислил в достатъчна степен причините за проявеното криминално поведение и има среден риск от рецидив.

Определението на Апелативните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване. Според закона осъденото лице може да направи ново искане за замяна на наказанието „доживотен затвор“ не по-рано от две години, след постановения сега отказ на съда. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
Последният съветски лидер Михаил Горбачов посреща днес 90-ия си рожден…