Баскетболният Берое се върна към победите

Берое победи Академик Бултекс 99 с 94:75 . Старозагорци стигнаха до успеха с по-добра игра в хода на целия двубой, като особено силна бе втората част, която „зелените“ отбелязаха 32, а допуснаха едва 13 точки. Мачът ще бъде запомнен и с първите минути със зелено-белия екип, които записа новото попълнение Станимир Маринов.

Деян Карамфилов, Александър Янев, Иван Лилов, Остин Прайс и Антъни Уокър стартираха на игрището за Берое. Първите минути на срещата в спортна зала „Стара Загора“ се превърнаха в продължение на последния двубой между двата тима, когато всяка една стрелба на пловдивчани намираше целта. Цели четири последователни пъти играчи на Академик намираха коша на Берое при опитите си от зоната на трите точки. Старозагорци от своя страна отговориха с бързи атаки и попадения от линията на двете точки. Напълно очаквано в хода на първата част успеваемостта за гостите секна. Това даде шанс на „зелените“ да наваксат изоставането. При резултат 12:14 за Бултекс, точно 4:25мин. преди края на частта, своя дебют за Берое записа Станимир Маринов. Това окрили беройци, които с попадения на Прайс и страхотна забивка на Уокър излязоха напред в резултата. До края домакините не изпуснаха аванса и пратиха частта в своя актив – 25:21.

Надмощието на Берое продължи и в началото на втората четвърт. Феновете по трибуните бяха изправени на крака от попадения на Иван Лилов и страхотна тройка на Станимир Маринов, за когото това бяха първи точки за старозагорци. В следващите минути „зелените“ буквално изковаха своята победа в днешния двубой. Само за три минути старозагорци отвориха двуцифрена преднина пред своя опонент и погледнаха смело към заличаване на пасива от първата среща. Рейнс, Маринов и Прайс бяха точни за още по-категоричното надмощие на домакините. Академик много трудно успяваше да преодолее „зелената“ отбрана. Хубави попадения на Лилов, Карамфилов и Тонев утежниха допълнително развоя на мача за пловдивчани. Станимир Маринов с тройка сложи точка на първата част, приключила при 32:13 за Берое и общ резултат 57:34.

Гостите от Пловдив опитаха в началото на третата част да стопят част от изоставането си, но това не даде резултат. Берое продължи да доминира и да развива преднината си. Малко преди изтичането на три минути от частта „зелените“ водиха с 30 точки – 71:41. Успокоението в редиците на Берое обаче бе наказано от Академик. След серия от 11:1 в ползва на гостите и при резултат 72:52. Любо Минчев поиска прекъсване. То даде резултат и играчите в зелено-бял екип отново започнаха да намират коша на своя противник. Частта завърши при равенство 22:22 и общо 79:56 за Берое.

В последната четвърт пред домакините стоеше задачата да наваксат изоставането от загубата, което инкасираха при гостуването в Пловдив в края на ноември. Тогава Берое загуби тежко с 91:63. В началото на последните десет минути обаче Академик отново започна да бележи от далечно разстояние, по подобие на началото на срещата. С много здрава и концентрирана игра в защита беройци свалиха успеваемостта на гостите. За заличаване на пасива от първия двубой обаче силите на момчетата не стигнаха. В последните минути в игра на паркета се появи и младият Мишо Комбаков. Веднага след него първи минути в официален двубой за Берое записа и друга млада надежда на старозагорския баскетбол Младен Георгиев. Въпреки това те записаха категоричен успех над Академик.


image0 (9K)