НАЙ-НОВИ:

Баскетболистката на Берое Карина Константинова: Шампионската титла е следващата цел

Карина Константинова е на 20 години и е родена в Ботевград. Тренира баскетбол от 8 годишна възраст. В Берое играе от три години и вече има спечелени две купи – на Адриатическата лига и преди дни Купата на България.

-Честита Купа, първа в историята на женския отбор на Берое. Какво почувствахте след последната сирена?

Първото нещо, което почувствах, беше удовлетворение. Тази купа е чакана от доста дълго време и всички бяхме пределно мотивирани да я спечелим.

– Преди финала имаше ли напрежение в отбора?

Не мисля, че имаше напрежение в отбора. Бяхме подготвени и спокойни за мача. Треньорите също се погрижиха ние да бъдем физически и баскетболно подготвени и психически освободени от всякакво напрежение и притеснение.

– С какво надиграхте отбора на Монтана?

Надиграхме ги с отборна игра в нападение и много здрава защита. Тя беше ключът към успеха. Охраничихме ги до 45 точки, което в съвременния баскетбол е недостатъчно, за да спечелиш мач, а още по- малко финал.

– Вие написахте нова страница в женският баскетбол в Стара Загора. Но засега ви убягва вече само шампионската титла, ще имате ли сили да триумфирате след края на сезона?

Да, през годините в Стара Загора е имало силни женски отбори, но не са успявали да спечелят купа. Щастлива съм, че го направихме. Шампионската титла е следващата цел. Имаме време да се подготвим до плейофите и да покажем отново най- доброто от себе си. Смятам, че можем и отборът е още по- мотивиран за нови победи.

– Как се запалихте по баскетбола?

Беше между първи и втори клас. Лятото ходих да играя в едно училище близко до нас. Там всеки ден имаше момчета горе долу на моята възраст, които играеха баскетбол. Един ден ме поканиха да се включа, защото бяха с човек по-малко. И така цяло лято, всеки ден играехме. Когато започнах втори клас майка ми ме записа на тренировки в Балкан.

-От колко години се занимавате с този спорт?

Вече 12 години.

Как бяхте привлечена в Стара Загора?

Преди 3 години (2017г) имахме подготовка за Европейско първенство до 18 г. Треньорка ни беше Таня Гатева и тя говори с мен, че иска да бъда в отбора и следващия сезон. След това с мен се свърза и Иван Николов. Моята мечта беше да играя баскетбол професионално и не ми трябваше много време, за да взема решение да дойда в Берое.

-Какво е нивото на женския баскетбол в България?

Баскетболът в България не е на високо ниво. В женското първенство вече 3та година има забрана да играят чужденки, която е с цел налагане на български млади състезателки и развиване на потенциала им. За мен това беше добра идея, която даде резултат в класиранията на националните отбори при подрастващи, също на терена играят млади момичета, които получават шанс за изява. В първенството в момента има два отбора, които се отличават от другите това сме ние и Монтана. По- добре селектирани сме и има съчетание на младост и опит и в двата отбора. Другите отбори от първа и втора четворка също имат талантливи състезателки, но на тях им липсва опит все още.

-С какво се занимавате през свободното си време?

През свободното си време основно почивам, излизам с приятели, а когато съм в сесия уча. Студентка съм в Тракийския университет със специалност “Предучилищна и начална училищна педагогика”.

Имате ли амбиции след време да заиграете в чужбина?

Разбира се. Кулминацията в кариерата на един спортист е да играе в чужбина. Когато играеш ролята на чужденец в отбор носиш по- голяма отговорност и разбира се е доста по- трудно, но съм готова да опитам.

Любим баскетболист?

Още когато играех в родния Балкан любим баскетболист ми беше Станимир Маринов. Сега имам щастието да играем за един и същи клуб като професионалисти, а той все още ми е любимец. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...
  1. Защо не направите интервю със старозагорка? Това ли е формулата на успеха без старозагорки?

Вашият коментар

Виж още:
Конфликтът между президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов се…