Баскетболистите на Берое не се затрудниха срещу Спартак Плевен

Берое записа 16-та си победа в редовния сезон на Националната баскетболна лига, след като се наложи убедително над Спартак Плевен със 100:78. По този начин старозагорци се изравниха с Балкан на второто място в класирането, но са и с мач по-малко. Победата с добра игра и убедителен резултат бе важна за тима с оглед неуспешното представяне във Финалната четворка на Балканската лига.

В отсъствието на контузените Джеймс Уайт, Николай Стоянов и Николай Титков, треньорското ръководство на Берое разполагаше с ограничена ротация за днешната среща. Двубоя започнаха Конър Франкамп, Тре Когинс, капитанът Тихомир Желев и Терънс Дженингс, а от скамейката сериозен принос за успеха имаха Сашо Янев и Пол Милър. В последните 3 минути на срещата в игра се появи и младата надежда на старозагорския баскетбол Михаил Комбаков

Мачът започна по мечтан начин за старозагорци. Тре Когинс откри резултата с тройка, а с последователни точни попадения на Дженингс и тройка на Станислав Ваклинов таблото показа 10-0 за домакините. Спартак върна 2 точки, но беройци вдигнаха преднината си на рекордното за първото полувреме 15:2. Оттук нататък настъпи характерният за тима през този сезон спад, който доведе дотам Берое да загуби първата четвърт с 22:25, след като водеше толкова убедително в началото.

Вторите 10 минути бяха по-добри за старозагорския тим, въпреки че Спартак поведе с 25:30, което бе най-голямата им преднина в мача. Със задружни усилия в отбрана и липса на точност при стрелбата на плевенчани, Берое съумя да спечели първото полувреме с резултат 42:39.

Преломният период в двубоя бе третият, в който Берое надделя с 32:18. Основен принос за високата резултатност имаха правилно организираните постепенни атаки, които във вторите 5 минути на четвъртината неизменно носеха по 2 точки. За преднината на домакините допринесоха и многото неточни стрелби за 3 точки.

Заключителната четвърт на двубоя бе наслада за публиката в Общинска спортна зала Стара Загора. Гардът на гостите видимо спадна, а далечната им стрелба бе потресаваша едва надмина 20% успеваемост. Без напрежение в последните минути „зелените“ доиграха срещата, а Евгени Василев фиксира крайното 100:78.

Най-резултатен за Берое традиционно бе Конър Франкамп с 20 точки и 7 асистенции, Тре Когинс добави 18, а Сашо Янев се отчете с 14 точки и 8 борби. За гостите центърът Николай Върбанов се отличи с дабъл-дабъл от 23 точки и 10 асистенции.

В неделя от 18 часа Берое гостува на Ямбол.


image0 (9K)