Баскетболистите на Берое направиха подвиг в Ботевград

Берое осъществи един от най-страхотните си обрати в последните години и то срещу основен опонент в битката за призовите места. При гостуването си в Ботевград на местния Балкан беройци заличиха пасив от цели 21 точки, който имаха в третата четвърт и с невероятна успеваемост в атака и силни изяви в защита успяха да спечелят с 8 разлика – 94:86!

Старши треньорът на Берое Любо Минчев не можеше да разчита на капитана Александър Янев, който пропусна мача поради контузия. Неговата липса определено се отрази на играта на беройци. Стартовата петица бе в състав Реджър Дауъл, Остин Прайс, Иван Лилов, Трей Моузес и Станислав Ваклинов. Ротацията от пейката се изразяваше в Деян Карамфилов, Антъни Уокър и младият Ивайло Тонев, който игра в повече от половината от игровото време.

Резултатът бе открит от домакините след 10 секунди игра чрез бившият играч на Берое Станислав Цонков. Беройци изравниха след точен шут на Остин Прайс, но балканци вкараха 6 безответни точки преди отново Прайс да се разпише. Балкан успя да поддържа разлика от няколко точки преди отново Прайс да доближи беройци на 3 точки при 14:11. За съжаление обаче в последните 2 минути от първата част ботевградчани осъществиха серия от 9:0, което им позволи да водят с 12 след 10 минути игра.

Втората четвърт бе сравнително равностойно, но за жалост на всички беройци Балкан поддържаше стабилна преднина от 10 и повече пункта. Единствено след фирмена забивка на Антъни Уокър старозагорци намалиха изоставането си на 5 при 26:21. Последваха обаче силни минути за ботевградския тим, който бързо дръпна в резултата и се оттегли на почивка с цели 15 точки аванс – 52:37.

След почивката играта на Иван Лилов определено потръгна и той съумя да вкара две последователни тройки. Домакините обаче продължиха да доминират и стигнаха до рекордната си преднина в срещата – 21 точки при 67:46. Със силни изяви в атака на Дауъл, Прайс и Тонев свалиха разликата до далеч по-поносимите 10 точки след третата четвърт – 76:66.

Заключителните минути се превърнаха в страхотна демонстрация на беройския дух. Играчите в зелено бяха направо преобразени и осъществиха знаменит обрат. Едва около 3 минути продължи спокойното за домакините темпо на срещата, след което беройци тотално минимизираха успеваемостта на противника в атака. Изключителното силното представяне на Иван Лилов бе демонстрирано в най-важните моменти от срещата. След тройка и един точен фаул в следващата атака Лилов доближи Берое само на точка изоставане – 80:79. Точните попадения от зоната за 3 точки продължиха с три поредни успешни опита на Остин Прайс, Иван Лилов и Деян Карамфилов. Ботевградчани бяха стъписани, защото пропиляха огромна преднина и позволиха на старозагорския тим да повече с 5 пункта при 88:83 за Берое 2 минути преди сирената. Логично в последните мигове на срещата зачестиха фауловете и наказателните удари. Именно след два точни изстрела от наказателната линия на Реджър Дауъл на практика бе ясно, че победата ще отпътува за Стара Загора. Финалната сирена ознаменува страхотният обрат за Берое – 86:94.

Номер едно в мача бе Иван Лилов, който завърши с 25 точки, 5 асистенции и 3 борби. Реджър Дауъл вкара 20, а Остин Прайс 17. За Балкан най-резултатен бе Димитър Димитров с 21 точки.

След седмица от 18 часа на Берое предстои ново дерби, този път срещу Рилски спортист в Стара Загора.


image0 (9K)