НАЙ-НОВИ:

“Астра Зенека” съкращава драстично доставките в ЕС на поръчаните ваксини

Фармацевтичната компания “Астра Зенека” е информирала ЕС, че ще съкрати доставките си на ваксината си срещу коронавируса за блока с 60 процента на 31 милиона дози през първото тримесечие на годината заради производствени проблеми, предадоха световните агенции.

Новината е още един удар по кампанията на ЕС за ваксиниране, след като Пфайзер/Бионтех забавиха доставките на тяхната ваксина през седмицата.

Очакваше се, че “Астра Зенека” ще достави около 80 милиона дози в 27-те страни членки до края на март. Компанията планира начало на доставките в ЕС на 15 февруари. Европейската агенция по лекарствата обяви, че може да вземе решение за ваксината на “Астра Зенека” на 29 януари.

Говорител на компанията заяви, че няма да има закъснение в планираното начало на изпращането на ваксината, ако се получи одобрение от ЕС, но първоначалните количества ще бъдат по-малки заради намаляване на продукция в производствен обект от веригата за европейски доставки.

“Ще доставим десетки милиони дози през февруари и март на ЕС и ще продължим да увеличаваме производствените обеми”, добави говорителката, без да споменава конкретни количества.

“Представители на “Астра Зенека” обявиха закъснения в доставката на ваксини спрямо предвижданията за първото тримесечие на годината”, написа в Туитър европейската комисарка по здравеопазване Стела Кириакидис.

“ЕК и страните членки изразяват дълбокото си недоволство по този въпрос. Настоявахме за точен график на доставките на базата, на който страните членки да планират ваксинационните си програми, при условие че бъде разрешено пускането на пазара на ваксината”, допълни тя.

Предимството на ваксината на “Астра Зенека”/Оксфорд е това, че е по-евтина за произвеждане в сравнение с конкурентите си. Тя е по-лесна за складиране и транспортиране. Ваксината на “Астра Зенека”/Оксфорд е с вирусен вектор, която взима за основа друг вирус (аденовирус на шимпанзе), трансформиран и адаптиран, за да се бори с COVID-19.

ЕС има сделка за закупуването на най-малко 300 милиона дози от “Астра Зенека” с опция за допълнителни 100 милиона дози. Компанията се е ангажирала да достави над 3 милиарда дози по света.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Атлантическия съвет на България излезе с позиция, с която подкрепя…