НАЙ-НОВИ:

Армения: Турция изпраща паравоенни части срещу арменците в Нагорни Карабах

Парламентът на Армения осъди като “пълномащабно военно нападение” действията на Азербейджан в Нагорни Карабах и обяви, че “намесата на Турция в кризата създава риск за дестабилизация на района”. Съобщава се за десетки жертви и стотици ранени. Сред загиналите има и цивилни граждани.

Втори ден силите на Азебрейджан и Армения водят истинска война за спорния анклав. Арменските сили в Нагорни Карабах съобщават за загубата на 59 свои войници. Те обаче твърдят, че са си върнали територии, загубени вчера при началото на азербейджанската офанзива, в която участват бойна авиация и артилерия. Била отблъсната азерска атака, при която били унищожени 10 танка.

Турски изтребители F-16 и дронове подкрепят азербайджанските сили, твърдят представители на Нагорни Карабах и на Армения.

Правителството в Ереван обвини Турция, че е изпратила в Нагорни Карабах около 4000 бойци от протурски групировки в северна Сирия.

Турция сега обяви, че ще подкрепи традиционния си съюзник Азербейджан.

Спорният анклав е международно признат като част от Азербейджан, но е под контрола на етнически арменци. Те отхвърлят властта на Баку и се отцепиха от Азербейджан след рухването на Съветския съюз.

Конфликтът, който тлее от 30 години и ескалира периодично, подновява опасенията за стабилността на Южен Кавказ, откъдето преминават тръбопроводите за каспийски нефт и газ към световните пазари.

 

 

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Полковник Николай Русев става шеф на авиобаза "Граф Игнатиево". Това…