НАЙ-НОВИ:

Арестуваха зам.-министъра на екологията и още пет души

Арестуваха зам.-министъра на екологията и още пет души, далаверата им е била огромна! Служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството

По еко аферата са задържани шестима души, сред които е и заместник-министърът на екологията Красимир Живков. Далаверите, които са били извършвани с отпадъците, са огромни. Това стана ясно на извънреден брифинг на прокуратурата по повод спецакциите в София, Плевен и Русе.

Ето какво разкри още преди минути говорителят на главния прокурор Сийка Милева: Бяха извършени претърсвания и изземвания на над 40 адреса в страната. Действията по разследването участваха прокурори и следователи, разследващи полицаи от столична дирекция и жандармерия.

Събрани са множество писмени доказателства и доказателствени средства, от които се установява, че зам.-министърът на околната среда и водите е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия. По думите ѝ Специализираната прокуратура наблюдава досъдебното производство още от януари месец за организирана престъпна група, създадена с користна цел, в която участват длъжностни лица, среди които бивш директор на РИОСВ-Плевен и заместник-министър на околната среда и водите. “Служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството. Всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България, то трябва да получи нотификация то министерство на околната среда и водите.

Според събраните доказателства зам.-министърът е отказвал издаването на на такива нотификации и така е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка. От тази схема се е възползвало и търговско дружество, което има изградена фабрика за преработка на акумулатори. От нея се е получавал опасен отпадък, който първоначцално е бил изнасян в Германия.

За тази услуга се заплащала висока зцена, която се искъпявала допълнително от транспортните разходи. С цел спестяване дружеството започнало фиктивно да преработва отпадъците, като започнало да ги изпраща на контролирани от него дружество с фиктивна дейност, като по този начин се генерирала огромна печалба и се спестявали данъци в големи размери. Към момента в срок от 24 са задържани 6 лица, сред които е и заместник министърът на околната среда.

Предвид широкия медиен интерес наблюдаващите прокурори ще преценят по какъв начин да предоставят допълнителна информация”, посочи още Милева.

Blitz.bg За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Клиниката по инфекциозни болести на Университетската болница „Проф. д-р Стоян…