Арестуваха български медицински сестри в Гърция

9 медицински сестри в болница в гръцката столца Атина са арестувани. Две от тях са българки, пише изданието „Български новини“. Те са задържани, защото работели като медицински сестри, без да имат необходимия лиценз и диплома за това.

[ad id=“225664″]

Задържаните са откарани в Районната прокуратура в Атина. Очаква се да им бъдат наложени административни глоби и санкции.

[ad id=“263680″]

Към повечето болници в Гърция работят и медицински сестри, които са чужденки. Сред тях има и такива, които не са на трудов договор и ги викат да поемат дежурство, когато не налага. Част от тях нямат необходимия лиценз да практикуват в Гърция, но им се заплаща значително по-малко от на лицензираните сестри.  Поради това бизките на болни хора предпочитат да ги наемат. От 40 до 50 евро за смяна от осем часа варира заплащането на фалшивите болнични сестри. От тази сума се приспадала и съответната комисионна на агенцията, която им е намерила работата. Тарифата се увеличава драстично през уикенда и почти се утроявала за съботната вечер.

[ad id=“237001″]

Почти двойно е заплащането за сестрите, работещи легално. тяхната надница е 78 евро брутно възнаграждение за смяна от осем часа, което означава 36,40 нето след удръжките и осигуровките.

newsbg.eu


image0 (9K)