Аплодисменти за театралите от „Максим Горки“ за спектакъла на испански език!

Училищен театър на испански език представиха в Кукления театър възпитаниците на СУ „Максим Горки“ в Стара Загора, навръх празника на влюбените – 14 февруари.

Актрисите от театралната трупа на СУ „Максим Горки“ представиха пиесата „Домът на Бернарда Алба“, написана през 1936 година от Федерико Гарсия Лорка.

Творбата е част от трилогия, в която авторът изследва драматичното измерение на женската вселена чрез траура, копнежите, самотата и потискането. Домът на Бернарда Алба е, по думите на автора, „Драмата на жените в испанските села“ и в нея се представя трагедията на ежедневието им, затворено между стените на една стая с бели стени. След смъртта на втория ѝ съпруг, Бернарда Алба налага в дома си строг траур и с неподлежащ на противоречие авторитет налага на дъщерите си да следват определен морален ред. Напрежението между тях нараства с появяването на един мъж, който събужда женския инстинкт и желание. Персонажите са неизбежно повлечени към трагичен край.

Участниците в представлението са ученици от 10 клас, които за трета година учат испански и показват завидно познаване на езика, освен че са и великолепни актьори.

„Максим Горки“ е единственото училище в Стара Загора, в което се учи испански език, а и с преподаватели испанци.

Антонио и Рoсио, учителите испанци, които държат възпитаниците им да се обръщат към тях приятелски, с малките им имена, са в основата на създаването на пиесата, представена на голяма сцена снощи.

През 2001 г. училището става осмото в страната, включено в споразумението за образователен обмен между правителствата на Република България и Кралство Испания.

Спектакълът беше генерална репетиция за предстоящия в София Национален театрален училищен фестивал, в който участието на СУ „Максим Горки“ е с традиции. В него  те многократно са печелили призови места.

Директорът на училището Мариана Пенчева изрази възхищението си от младите театрали и чрез ЗАРАТА изрази пълната си подкрепа към тях, както и надеждата, че ще се представят отново блестящо на Фестивала, който се открива на 22 февруари.

Пожелаваме на младите таланти успех на столичната сцена!


image0 (9K)