„Апетит за череши“: На театър в извънредна епидемична обстановка

В „Апетит за череши“ участват Симона Халачева и Юлиян Рачков

В четвъртък вечер пред театър „София“ имаше необичайно за извънредната обстановка вълнение. Не защото 45 души ще гледаме представление на открито, в което играят двама актьори. Вълнуваме се, защото никой не е ходил на театър от два месеца. „Апетит за череши“ е първата постановка в България, след като беше позволено на театрите да отворят.

„Зажадняхме за култура“, казва Любомир Балабански, в отговор на въпрос, защо е избрал да бъде тук. „Не се страхувам. Това е удоволствие“.

Присъствието на фотографи и репортери допринесе за усещането, че се случва нещо необичайно. На стълбите се почудихме, дали трябва да сложим маските. Нали ще сме на открито? Екипът на театъра настоя да сме с маски на влизане за защита и ни подадоха дезинфектант, докато проверяваха билетите.

Сцената се намира вдясно от главния вход на театъра, в малък страничен двор. Очакват ни 45 стола, разположени на 1,5 м един от друг и в шахматен ред. Необичайно е да седим толкова далеч, но не ни направи чак такова впечатление. Хората, дошли заедно, си приказваха, нищо, че не са рамо до рамо.

Повечето хора останаха с маски. Някои ги свалиха за малко, поеха си въздух – подухваше приятен разхлаждащ вятър, който беше облекчение след задушния и топъл майски ден.

Първи на сцената излезе директорът на трупата на театър „София“ Ириней Константинов. Свали маската и благодари на зрителите за присъствието.

„При всяка първа среща с вас всеки артист си поема въздух и си казва ‘толкова се радвам, че съм тук’. На добър час! Благодаря ви“, каза Константинов.

Представлението започна със звук от пътуващ влак и влизането на актьорите Симона Халачева и Юлиян Рачков. И просто така, сюжетът отнесе публиката и всяко останало усещане за необичайност изчезна. Вече просто гледахме театър.

Така и разговорите след края на 70-минутната постановка се въртяха около сюжета на пиесата и неочаквания й финал. А не около това, че сме били на първото изпълнение след края на извънредното положение.

„За мен това беше интересен социален експеримент. Исках да видя как въобще са измислили цялото нещо“, казва Траяна Атанасова, която си купува билетите минути, след като разбира за представлението. По думите на директора на театъра, местата се разпродават за по-малко от 2 часа.

„Организацията беше перфектна. Хората от театъра бяха страшно ентусиазирани“, допълва Константин Янков.

„Имаше вятър, който духаше роклята на актрисата, което беше много готин естествен ефект. И се чуваха птиците от парка, освен чайките в записа от постановката“, включва се в разговора Балабански.

„В един момент обаче вятърът духна едно пухче към мен и ми се прииска да кихна. Но се притесних. Представяте ли си да кихна и цялата публика да се разбяга“, разсмива се Янков. „Вдигнах маската още по-нагоре и успях да се сдържа“.

Въпреки пухчетата, вятъра и след неколкократна дезинфекция на столовете, постановките в откритата сцена на театър „София“ продължават. В петък и събота зрителите отново ще гледат „Апетит за череши“, а билети вече няма. Представленията продължават и след това, като за сега се предвиждат само моноспектакли и постановки с двама актьори. Директорът смята да предостави сцената и на желаещи от други театри, които нямат подобна възможност за представления на открито.

Теодора БЪРЗАКОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)