Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони: Насърчаваме инвестиции с висока добавена стойност

Насърчаваме инвестиции с висока добавена стойност и се надяваме това да спомогне за развитието на регионите. Това казва изпълнителният директор на Национална комапния индустриални зони Антоанета Барес пред kmeta.bg.

Тя отбелязва, че приоритетен проект на НКИЗ е Икономическа зона София – Божурище. Там договорените инвестиции са над 530 млн. лв. като се реализират 35 проекта. Гарантираните работни места са над 1600. „В нашите зони развиват дейност компании от различни сектори. Например в края на 2019 г. подписахме договори с дружества, които искат да направят в Икономическа зона София-Божурище производствени бази за хранителни добавки, център за инсталация и сервизно обслужване на хладилни агрегати,  модерна  логистична база и център за обучение за работа със скелета, производствени и офис сгради, в които ще се изработват прототипи чрез 3D принтиране на различни полимерни материали”, обяснява изпълнителният директор на НКИЗ.
И допълва, че най-големият инвеститор в Божурище е ЮСК – през септември миналата година те са открили най-големия си дистрибуционен център за Югоизточна Европа. „Щом инвеститор от такъв ранг избира страната ни за реализация на своя проект, това е доказателство, че предлагаме привлекателна бизнес среда и конкурентни условия. Инвестицията на ЮСК е 200 млн. лв.”, отбелязва г-жа Барес.
По думите и през февруари компанията ОПТИКС е открила своя база в зоната в Божурище. Към настоящия момент инвестицията на дружеството е за около 6 милиона лева, а откритите работни места – 14. Следващите две години се очаква разширение. В портфолиото си компанията предлага иновативни решения за секторите на отбраната, сигурността, опазването на природата, спортната ловна оптика, медицината и индустрията.
„В Божурище в началото на февруари имахме още едно хубаво събитие – с тържествена първа копка компанията „Дриймс Транс“ обяви началото на инвестиционния си проект. Инвеститорът ще изгражда логистична и сервизна база за складиране и съхранение на товари, която включва автосервиз, складови помещения, офис сграда, бензиностанция, пункт за технически прегледи, автомивка, паркинги. Планираната инвестиция е в размер на 3,8 млн. лева, а очакваният брой нови работни места – 15”, обяснява Антоанета Барес.
В началото на 2020 година е имало интерес на компании към зоните на НКИЗ в Северна България. „От началото на 2020 година две германски компании се интересуваха от терените ни в Телиш, Русе, Видин, Враца. Едната има бази в Германия и Виетнам и иска и при нас да направи производство в сферата на опаковъчната индустрия. Другата работи в областта на тежката индустрия. Показахме им икономическата зона в Божурище, но те искат да имат база в Северозападна България. И с двете компании продължаваме преговорите”, разказва г-жа Барес пред kmeta.bg.
По думите и чуждестранните инвеститори държат на локацията и инфраструктурата. И, разбира се, не на последно място намирането на работна ръка. „Затова се стремим да създадем благоприятни условия за бизнеса и да му предложим икономически зони с готова инфраструктура. А това е важно, защото предприемачите искат да стартират своя бизнес по-бързо”, отбелязва изпълнителният директор на НКИЗ.
За изграждане на нови индустриални зони се работи във Варна, Симитли, Ловеч, Горна Оряховица и други, допълва Антоанета Барес. „По принцип във всички общини в България можем да правим ад хок проекти. Тоест ние съдействаме за намиране на инвеститори. Имаме меморандуми с доста общини и по време на наши срещи с бизнеса им предлагаме те да инвестират не само край големите градове и София, а и в цяла България”, казва г-жа Барес.


image0 (9K)