Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ: „Индустриалните зони са ефективен инструмент за привличане на инвестиции“

Бизнес климатът в България в момента е добър и има интерес от инвеститори в страната ни. Това каза Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ, в интервю за предаването Business Daily на телевизия Европа.

„Зоните, които са под управлението на „Национална компания индустриални зони“, се развиват изключително добре. Преди няколко дни подписах поредния предварителен договор с високотехнологична компания. Дружеството е швейцарско и произвежда силиконови матрици за други производства. В началото те бяха наематели при нас – наеха, започнаха производство, хареса им и се развиха. Трябва да наблягаме на технологиите, на иновациите, на такива производства, които не изискват голям ресурс, но имат висока добавена стойност“, обясни г-жа Барес. По думите и чуждите инвеститори избират България да развиват своите проекти, тъй като оперативните ни разходи като страна са ниски, а това подобрява инвестиционния климат. „Имаме твърда ниска данъчна ставка, имаме интелигентни хора, в Европейски съюз сме. Има политическа и икономическа стабилност. Доста се направи и за облекчаване на административната тежест“, допълни изпълнителният директор на НКИЗ. Според нея това влияе добре на бизнес климата у нас.
Антоанета Барес застъпи мнението, че индустриалните зони трябва да се развиват и разширяват, защото те са ефективен инструмент за привличане на инвестиции. „Държавата и съответната община влагат ресурс за изграждане на необходимата инфраструктура. Инвеститорът идва и може да ситуира много по-лесно своя бизнес“, обясни тя. Индустриални зони трябва да има в различни локации на страната. Те трябва да са съобразени със спецификата на района – като ресурс, като налична инфраструктура, като кадри. „Тоест кадрите, които се обучават в региона, трябва да са подходящи за бизнеса, който се ситуира там, иначе ще се получи дисбаланс“, обясни Антоанета Барес.
Необходим е закон за индустриалните зони – идеята за него отдавна се дискутира в министерство на икономиката, каза изпълнителният директор на НКИЗ. По думите и за първи път сега се подема сериозно инициативата и има създадена работна група, която да се занимава с проектозакона под председателството на вицепремиера Томислав Дончев и министъра на икономиката Емил Караниколов. „Аз съм член на работната група заедно с други колеги от регионално министерство, от околната среда и водите, от финансите, от Министерски съвет. Целта на този проектозакон е инвеститорите да получат по-сериозна помощ и повече облекчения“, категорична беше тя. Този проектозакон би дал възможност индустриалните зони като успешен механизъм за развитие на икономиката да бъдат включени в следващия програмен период, който тепърва ще се договаря. „Всички наши служби по търговско-икономическите въпроси в чужбина, които са към министерство на икономиката, правят справки в законодателството за страната, за която отговарят. Информацията се изпраща при нас в НКИЗ, за да я докладваме на следващото заседание на работната група“, каза Антоанета Барес.


image0 (9K)