Анелия, която дава назаем едно село в Северозапада, за да го спаси

„Тук пътят свършва. Можеш да влезеш по пътя в селото, но не можеш да излезеш от него. Това е село без изход“.

Долни Вадин е едно от хиляди подобни села в България, което постепено изчезва. В него живеят 140 души, предимно възрастни, а близо 80% от тях са сами. Селото се намира на 120 км. от областния град Враца и на коло 30 от общинския център Оряхово, което го прави изолирано за редица услуги.

Това село обаче има нещо, което други не са така щастливи да притежават. Там живее Анелия Радулова, която дава селото „назаем“ на хора от града и така го поддържа живо.

Идеята за „Село назаем“ се ражда преди близо 5 години, когато Анелия се чуди какво може да се направи за едно малко населено място в българския Северозапад.

Така през 2016 г. проектът стартира, а негов „дом“ става топящото се, спокойно и красиво селце по поречието на Дунав Долни Вадин, в което живее Анелия.

От тогава селото бива „давано назаем“ на доброволци от града, които веднъж в годината идват и живеят сред местните. Проектът започва с 11 доброволци, които се потапят в селския живот, обменят опит със старите хора и дават съвети за това как мястото може да се развива. Добровлците помагат на възрастните в ежедневните им дейности, но също така се опитват да подобрят средата, в която са гости.

Въпреки че в началото се финансира с частни средства, „Село назаем“ успява да просъществува. През 2019 г. организацията бе избрана сред над 100 други каузи в голямата благотворителна кампания „България дарява“ и така подсигурява финансирането си. През това лято групата вече наброява 19 души, но проектът се развива, тъй като за по няколко дни в селото живеят и експерти, които обменят идеи за това как определни дейности могат да бъдат подобрени.

Преди няколко дни добролци, които са специалисти в различни области, проведоха обучения на хора от селото. Това е нов етап от живота на „Село назаем“, а голямата цел на Анелия и съмишлениците й е да продължат да поддържат Долни Вадин живо още дълги години.

Все по-големият медиен интерес, който предизвиква проекта, дава резултати. За тазгодишното издание на инциативата са се записали рекорден брой доброволци – 46. Организаторите отчитат, че резултатите са устойчиви – от една страна възрастните хора подхождат с голям ентусиазъм към срещата си с доброволците, с които споделят преживяванията си, спомени и собствените си надежди, а от друга – доброволците влизат в един различен свят, който е много по-спокоен от натовареното им всекидневие.

Анелия Радулува е на 47 години, родена е в село Горни Вадин. Освен основен двигател на „Село назаем“ тя е и председател на местното читалище „Съзнание – 1927“.

 На снимката:Анелия Радулова  www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)