НАЙ-НОВИ:

Андрей Райчев: Двубоите “президент – премиер” завършват скучно – президентът бие

“Нинова е удвоила резултата на БСП и левицата е достигнала „историческия си таван“. Борисов е много чувствителен на тема хора. Това му е силата, това му е талантът”, смята социологът Андрей Райчев

“Недоволството срещу ГЕРБ расте, но не му се разпада електоратът. Наблюдаваме много рядък ефект.” Това каза в ефира на БНР социологът Андрей Райчев. “Обикновено има едни хора, които започват да напускат електората и да се насочват към друг електорат. Това не наблюдаваме, но противниците на ГЕРБ растат. Не му спада плюсът на Борисов, но много му расте минусът”, коментира той.

[ad id=”225664″]

Социологът обясни липсата на разпад сред електората на ГЕРБ с това, че в неговите очи всички текущи скандали “са истории от върха”.

“Ограда – не ограда. Всички крадат и ясно, и те са крали с оградата. Това някак не му внася нов елемент. Кой скандал да вземем?

Хасковските братовчеди. Че къде няма братовчеди?

Той си знае. За него се разказват други истории – например “Хлябът поскъпва”, анализира експертът.

Намаляването под милион ще превърне ГЕРБ в друга партия – ако стане втора, заяви Андрей Райчев. По думите му, напускането на 200-300 хиляди души може да се свърже само с обективни промени в жизненото равнище, а “тук всичко е на страната на Борисов”. Ако жизненото равнище започне да спада, каквото говорят цяла серия икономисти, тогава действително ГЕРБ ще бъде под сериозно изпитание, смята социологът:

“Затова, наред с публичните и шумни битки Борисов рязко повишава стандарта на държавния служител, и с пенсиите работата ще отиде по същия начин. Това отчасти е заслужено за българите,

отчасти Борисов се опитва да си “купува” време.

Той се мъчи да си умножи електората по важните въпроси. Борисов е много чувствителен на тема хора. Това му е силата, това му е талантът. Той добре разбира обикновения човек и тази ситуация я разбира прекрасно. Ако това изпусне, изпуснал е всичко.”

[ad id=”263680″]

“Определяното като война между президента и премиера все още не е война”, категоричен е Андрей Райчев, който нарече случващото се “предвоенни ситуации” и допълни, че “войната не изглежда така”.

Райчев изтъкна, че

трима души са изгрели вляво като нови централни нападатели и лидери,

които заобикалят ГЕРБ – Корнелия Нинова, Румен Радев и Мая Манолова.

“Досега ГЕРБ нямаше опозиция. /…/ Корнелия Нинова за една-две години успя да стегне, да извърви един много важен път – от разпасана дружина към силна, остра, непримирима опозиция, до алтернатива в момента – след „Визия за България“ това е алтернатива.”

Райчев отбеляза още, че

Нинова е удвоила резултата на БСП и левицата е достигнала „историческия си таван“.

“Всички битки президент-премиер са завършвали скучно и еднообразно: президентът бие”, поясни още социологът.

“Това беше Желю Желев – Филип Димитров, това беше Петър Стоянов – Иван Костов. Първанов не се „биеше“ с премиерите, но доминираше по по-сложен начин, защото имаше два мандата. Много трябва да се замислят в ГЕРБ дали така лесно могат да се изправят срещу президента.”

[ad id=”236993″]

Според социолога омбудсманът Мая Манолова, която “заобикаля” премиера по рейтинг, в очите на хората се занимава не с проблемите на елита, а с техните проблеми и затова хората я обичат. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
50% одобряват факта, че в крайна сметка патриотите потърсиха начин…