Ангела Меркел иска затваряне на зимните курорти в страните от ЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви, че ще търси споразумение с другите страни от Европейския съюз – зимните курортите да останат затворени до началото на януари заради пандемията, предаде Би Би Си.

„Ще кажа открито, това няма да е лесно, но ще опитаме“, заяви Меркел.

Целта е да не се повтори ситуацията с австрийския ски курорт Ишгъл. Той се превърна в едно от първите огнища на заразата, след което тя се разпространи в 45 държави.

Очаква се редица държави, сред които и Австрия, да не се съгласят с тази идея. Страната планира да отвори курортите си още през декември.

Вчера управляващите в Германия обявиха, че ще удължат карантината в страната. Предвиждат се и ограничения по време на празниците за Коледа и Нова година.

„Като се има предвид големият брой заразени, допускаме, че ограниченията, които са в сила преди Коледа, ще бъдат продължени до началото на януари, със сигурност за повечето части на Германия“, заяви Меркел пред парламента в Берлин.

Това решение ще удължи заповедта за забрана на работата на баровете, заведенията и ресторантите. Засега се предвижда училищата и магазините да останат отворени.

 

 


image0 (9K)