Анализ: Българите във Великобритания са все по-несигурни за своето бъдеще

Българите и другите граждани на страни от Европейския съюз, които работят във Великобритания, са все по-несигурни за своето бъдеще.

Успокоителните думи, че за тях ще се направи „най-доброто“, влизат в противоречие със заплахата от възможната липса на споразумение по Brexit и с мълчанието какво ще означава това за правата им. Много от тях планират да напуснат страната, а останалите наблюдават с безпокойство случващото се„. Това пише в коментар за изданието „New Statesman“ – Майк Боън, съосновател на организацията на гражданите от ЕС в Обединеното кралство – „The 3 Million“.

[ad id=“225664″]

Британското вътрешно министерство все по-често отказва визи на артисти, писатели и музиканти, а политици открито се радват от намалелия брой чужденци, пише capital.bg

Десните медии пък представят българите и другите граждани на страни от Европейския съюз, които живеят в Обединеното кралство, като мързеливи или като подбиващи заплащането за британските служители.

[ad id=“263680″]

Наскоро беше обявено, че през изминалата година гражданите на страните от ЕС, които са във Великобритания, са намалели с 86 хиляди. Това е най-големият брой на напуснали Обединеното кралство, откакто се води статистика.

Тези данни съвпадат с повишаването на броя на незаетите работни места във Великобритания, до рекордните 829 хиляди. 100 000 от тях са в сферата на здравеопазването. Броят на новорегистрирани медицински сестри от страни от ЕС е спаднал с 96%.


image0 (9K)