Американците са възхитени от българи, създали платформа за помощ

Българи в Чикаго създадоха онлайн платформа, с която да помагат на хората в цяла Америка. На сайта www.bghubusa.com могат да се запишат както доброволци, така и тези, които имат нужда от помощ. Има и телефон за връзка – (312)854 9520.

„Създадохме сайта в екип с жена ми. По време на карантина остава време да се направят много неща. Видяхме проблем и решихме да помогнем“, разказа Боян Петев, цитиран от BG VOICE. Той и съпругата му Спаска живеят в Чикаго.

Семейството българи взаимствали идеята от подобна платформа на собственика на Pinko Gym Елена Петкова. „Те са направили нещо, което е извън моите възможности и искрено им благодаря“, каза Елена Петкова. Тя започнала, след като видяла статистиките колко е опасен коронавирусът за по-възрастните и хората със здравословни проблеми. „Имам болни баща и свекър, които обичаме безрезервно и искаме още много дълго да са около нас и нашите деца. Вдигнах телефона и им казах, че от сега нататък ще пазаруваме само ние. После влязох във фейсбук и написах идеята си“, разказва Елена.

За първите 2 часа bghubusa.com набрали 20 доброволци с готовност да помогнат. „Почти веднага писаха хора, които търсят помощ. Но първи беше човек от България и го пренасочихме към подобна платформа, която работи там – pomogni“, обясни Боян, който е един от основателите на наскоро откритата в Чикаго Българска волейболна асоциация.

Първите доброволци са от района на Чикаго, но платформата работи за цяла Америка. Подобна платформа беше създадена и в Бостън от Българския Център в Нова Англия. Нея може да намерите ТУК.

„Според мен хората, които ще имат нужда от помощ са в три основни групи – възрастни хора, тези с хронични заболявания и майки с малки деца, които са сами или мъжът им пътува някъде“, обяснява Боян. Ето защо той решил да добави и телефон към онлайн платформата, за да е в помощ на по-възрастните и тези, които нямат време да четат всички коментари във Facebook.

„В условията на криза най-добрия вариант е old school – с гореща телефонна линия. Ние имаме малък капацитет да отговаряме на обаждания, да получаваме гласови и текстови съобщения“, казва Боян.

В сайта има и карта, която показва къде помагат доброволците, но няма да се събират лични данни и информация за тези, които са записани. Има и списък за покопуки, адреси и информация за плащания, които ще се разменят директно между доброволците и хората в нужда.

„Най-голям принос имат тези, които всъщност ще излязат и ще помогнат. Ние просто ще ги свържем“, каза Боян.


image0 (9K)