НАЙ-НОВИ:

Алъш-веришът в Одрин обяви “Бели нощи”

“Бели нощи” за радост за българите, които през последните месеци буквално са окупирали Одрин! Търговците в градчето в близост до границата ни, превърнало се в любима шопинг дестинация на нашенци, предприемат инициатива местните магазини да са отворени до 3 часа през нощта. Естествено, заради българските и гръцките туристи.

Според бизнеса, така туристите от България и Гърция ще могат да прекарат повече време в Одрин, което удовлетворява търговците.

От Камарата на индустриалците и търговците в Одрин (ETSO) съобщиха, че са решени да провеждат т. нар. „Бели нощи“, за да може алъш-веришът да продължи до ранните часове на нощта, съобщава www.obzornews.bg.

През последните месеци сривът на турската лира превърна Турция в привлекателен център за пазаруване, а почивката при съседите става все по-атрактивна. Само през първите шест месеца на годината около милион българи са посетили Турция.

Председателят на ETSO Реджеп Зъпкънкурт заяви миналата седмица на пресконференция пред турски медии, че в Санкт Петербург има термин наречен Белите нощи, когато е ден и нощта не настъпва. Той разказа, че с помощта на търговците магазините ще бъдат отворени до 01:00-02:00 часа. Музикални групи и дефилета ще има на основния булевард и чаршията. И изтъкна, че идващите интензивно през уикенда в Одрин български и гръцки туристи са започнали да посещават града и през седмицата.

Освен това той изтъкна важността местните търговци да научат български и гръцки език и изрази надежда, че жителите на града ще се отнесат отговорно към туризма. Реджеп Зъпкънкурт каза, че този тип търговия помага много на туризма.

Председателят на Стоковата Борса в Одрин Йозай Йозтюрк посочи, че е голям късмет за града да граничи с две държави членки на ЕС. Бизнесмени приканиха чуждестранните студенти от Балканите, които следват в местния Тракийски университет, да се включат на почасова работа, за да могат да се преодолее езиковата бариера между търговци и туристи. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
НАТО започна най-мащабните си военни учения от края на Студената…