Алена отговаря: Луната в знак – за медицината, фазата – за градината

Въпросът ми е свързан с лунните фази и разликата, която забелязах в датата, посочена като начало на определена лунна фаза, между фазата, посочена в православния календар, и старта на фазата, посочен в „Лунния календар“, който ти изготвяш. И двата варианта са публикувани в списанието.

Например: В „Лунния календар“ фаза първа четвърт стартира на 12.09.2018 г., а в православния календар фаза първа четвърт е посочена, че започва от 17.09.2018 г. Ако искам да стартирам някаква активност през фаза първа четвърт, например медицински изследвания, еднакво точни ли ще бъдат резултатите, ако съм направил изследването на 12.09. вместо на 17.09., когато фазата е в пълната си мощ?

Алена отговаря:

Пишеш, че си забелязал разлика между фазите на Луната в „Лунен календар“ и в църковния календар в списанието.

Пишеш, но накрая си отговаряш сам на въпроса. Различие няма и не би могло да има, защото фазите на Луната са съгласно световните ефемериди. Те се създават от астрофизици, не само лунните, а и за движението на всяка планета от Слънчевата система и не само.

Тяхната точност не подлежи на съмнение, освен ако в България някой учен не реши да импровизира на местна почва. Затова и не знам български астролог да ползва родни ефемериди. Разликата, както ти я определяш, е в началото на първа четвърт и началото на последна четвърт съгласно посоченото в моя лунен календар и в църковния. Но разлика няма, защото аз посочвам началото и всичките дни на фазата, докато в църковния календар е посочена средата на първа и последна четвърт. Не знам каква работа върши на когото и да било среда на фаза, но такава е практиката в църковния календар, в който няма и часове на фактическо новолуние и пълнолуние. Държа да направя важната корекция, независимо дали определението „пълна мощ“ на фазата е твое или си го прочел някъде. Такова понятие е безсмислено като практическа използваемост. Дали ще започнеш нещо в първия или в последния ден на фазата нарастваща Луна е абсолютно без значение.

Въпросът ти, що се отнася до медицинските изследвания дали ще бъдат еднакво точни, ако са в първия ден на фазата нарастваща Луна или в средата на фазата, признавам си, ме разочарова. Вече стотици пъти съм говорила и писала, че първото и най-важно изискване, с което трябва да бъде съобразено медицинско изследване, оперативно лечение, посещение при зъболекар и вадене на зъб е присъствието на Луната в зодиакалния знак и още няколко елемента, но фазата на Луната е последното, с което трябва да се съобразяваш. Да припомня думите на Хипократ, които са изпаднали от съвременната лекарска клетва – „не докосвай с желязо този орган, в чийто
знак се намира Луната“. Ясно, точно и крайно. Медицинските изследвания, операции и лечение са нещо различно от градината на двора и сеитбата, където е полезно да се съобразяваме с лунните фази. А въпросът ти, на който отговорът е – да, еднакво точни ще са, всъщност обезсмисля лунния календар, ако всичко ще съобразяваш само с фазите на Луната, което е груба грешка, създаваща проблеми.

Автор: Светлана Тилкова – Алена


image0 (9K)