НАЙ-НОВИ:

Ако ще живеем с COVID-19, трябва да се научим как да се храним и да поддържаме здравословно тегло

Напоследък говорим предимно за COVID-19 и смъртните случаи сред заразените. Мистерията с новия коронавирус продължава малко по малко да се разплита. А за да научат повече за него, изследователите правят тестове и сравнения със заболявания, които са по-добре познати като рак, деменция и т.н.

Така се стига до извода, че има обща черта между много на пръв поглед различни заболявания, в това число и COVID-19, и това са възпаленията в организма на болния, пише news.bg

Възпалението е естественият отговор на организма срещу инфекцията. Когато имунната система се задейства, на лице са различни симптоми, като треска, висока температура или кожни раздразнения. Те са в следствие на производството на различни вещества от клетките на имунната система.

Хроничните заболявания и наднорменото тегло също могат да предизвикат възпаления. Хората с наднормено тегло например имат по-високи нива на цитокините – белтъци, които са сигнални молекули за наличието на възпаления и които възпрепятстват нормалното функциониране на здравите клетки.

При затлъстелите хора често се забелязва невъзможността да се създаде адекватен имунен отговор след поставяне на ваксина именно заради възпаленията. Така те, както и всички, страдащи от диабет, сърдечно-съдови заболявания, деменция и други болести, свързани с възпаления в една или друга част на тялото, са по-податливи на заразяване с COVID-19.

Борбата на организма с хроничните болести и състояния предизвиква възпаления, които пък отслабват имунната система и я правят неспособна да се бори с нови нашественици, пише Daily Mail.

Тъй като COVID-19 е ново заболяване, ние можем да разчитаме само на вродения си имунен отговор, който се активира веднага след срещата с патогена. Той се състои от Т-клетки, които го атакуват. Този тип защита обаче спада рязко след 50-годишна възраст и почти не е активна след 70.

Адаптивният имунитет, който произвежда специални антитела за всеки отделен патоген, също започва да “забравя” как се случва това. А тези липси се компенсират със свръхпроизводство на цитокини, които се разпространяват в организма, за да търсят и неутрализират заразата, но по пътя си предизвикват възпаления.

Именно по тази причина се смята, че възрастните са много по-податливи към новия коронавирус и смъртността при тях е по-висока. А от съществено значение за имунния отговор не само на тази възрастова група, а на всички, е здравословното тегло и начинът, по който се храним. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Бизнесменът Васил Божков предложи новият собственик на ПФК „Левски“ да…