Ако сте останали без препарат против комари, пробвайте това…

Ако сте останали без препарат против комари, а не ви се ходи до аптеката… Букети от жълт равнец в стаите и близо до леглото, са идеално средство против комари, мухи и други насекоми. Проблемът е, че жълтият равнец все по-рядко се среща в България

Ако отглеждате домати, може да вземете няколко листа от тях и да ги поставите в чаша с вода с цел да не изсъхват бързо. Те са едни от най-ефикасните средства за отблъскване на комари. Добра идея е и да отглеждате в стаята здравец, мента или розмарин. Като последните две действат добре и ако ги изсушите и оставите на няколко места в стаите.
Сред най-ефективните методи са етерични масла – лавандула, валериан, евкалипт, анасон, мащерка, мента, кедър, чаено дърво. Напоете памучна кърпа или парцал с някое от тях и го поставете на перваза или близо до леглото си. Може и просто да смесите маслото с използвания от вас крем и намажете откритите места по тялото си. Така със сигурност ще спрете нашествието в стаята и върху себе си.
Спокоен сън на отворен прозорец ще ви осигури съчетанието от лимон и карамфил. За целта просто разрежете един лимон на две половини и в едната (за повече ефект може и в двете) от тях забучете 7-8 зрънца карамфил. Сложете го пред отворения прозорец и ви гарантираме, че няма да ви доближат.
Сред нещата, които отблъскват комарите, е вкусът на витамин В1. Миризмата му не се усеща от хората, но комарите го надушват в кръвта и бягат от него. Така че през лятото консумирайте повече храни, богати на витамин В1 – марули, домати, патладжан, спанак, оризови трици, слънчогледови семена и пшеничени кълнове.


image0 (9K)