Ако може да си организираме нечовешка паника и внушение, че ето сега вече ще се мре!

Източник: Фейсбук

автор: Лияна Панделиева

Събитията-жертви на Covid 19 в света са стотици.

Първото голямо събитие, което падна, беше Световната туристическа борса ITB в Берлин с участници от 180 държави, 10 хиляди изложители и стотици хиляди посетители.
Падна автомобилното изложение в Женева с около 600 хил. посетители;
Беше спрян финалът на Световно първенство по ски алпийски дисциплини;
Авиоиндустрията към този момент търпи загуби, които вече достигат около 15 млрд. евро и прогноза да достигнат 29 млрд;
Първи авиопревозвач вече фалира по причина на вируса;
Авиогигантът Lufthansa приземи всичките си самолети А380, поради липса на пътници;
Само в света на технологичните събития и изложения, отложените са 32 и сред тях отново са водещи срещи на планетата, които събират стотици хиляди – изложители и посетители.
В света на спорта все повече срещи ще се провеждат изцяло без публика (което някак обезсмисля спирането на финалите по ски, след като и там можеше да стане без публика)
Туристическият бранш по света е изправен пред невиждана в човешката история криза.
Под въпрос е вече провеждането на Лятната олимпиада в Япония!

На този фон у нас се носи мощен рев защо са затворени театрите и кината.

Оказва се, че ФБ е пълен с хора, които ако не отидат поне три пъти седмично на театър, направо не са живели. Друг е въпросът, че като се приберат у дома след постановката , веднага коментират в клюкарника ТВ предаванията, риалитата, новините, новите сериали. Но друго си е да знаеш, че ако някога все пак ти хрумне (и особено по време на заразно заболяване), че искаш да отидеш на театър, той да ти е под ръка.

Е, как от толкова контакти във ФБ, веднъж досега не съм видяла пост: „Ако знаете на каква пиеса бях снощи!“ За филми съм виждала, но за театър – помня един човек и то за пиеса на Стоянка Мутафова, мир на праха й.
Знаещи по темата повдигнаха въпроса как държавата ще обезщети например читалищата, които са на делегиран бюджет? Ами сега? Това е истински животрептяща тема на този етап!

И рев номер две: защо не са затворени моловете?

Като начало: в киното, в театъра, в залата, всеки седи на 15 см. разстояние от човека до себе си и на около метър от този отпред и отзад. Два часа в това положение е пъти по-заразно, отколкото разминаването на хора в мола. Дори в дните на разпродажба, хората в магазините не се движат рамо в рамо.
Но у нас винаги играта е „Зайо, що си с шапка? Зайо, що си без шапка?“
Да бъдели затворени моловете. А градския транспорт? Да го спрем и него? И междуградския транспорт да спрем! Изобщо – ако може да си организираме нечовешка паника и внушение, че ето сега вече ще се мре!

Та да попитам: вие на коя театрална постановка последно бяхте и за колко театрални билета предстои да ви върнат парите?


image0 (9K)