„Аз и в нашия парламент предпочитам, и в европейския“. Кой за какво гласува

„Аз и в нашия парламент предпочитам, и в европейския.“ С тези думи депутатът и кандидат за член на Европейския парламент (ЕП) от ДПС Делян Пеевски отговори на въпрос на кореспондент от „Дневник“ къде би предпочел да работи.

Той е втори в листата на Движението след лидера му Мустафа Карадайъ. Пеевски гласува в секцията в село Св. Петка до Велинград, като това бе едва втората му публична поява за последните над 2 години, в които той традиционно не посещава заседанията на Народното събрание. Именно тук и в съседното село Пашови депутаът се появи за пръв път едва три дни преди евроизборите.

Постоянното му отсъствие от България стана повод за съмнения, че той не отговаря на изискванията за уседналост, за да се кандидатира за евродепутат – най-малко в последните шест месеца преди гласуването да е пребивавал на територията на ЕС.

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Върховният административен съд (ВАС) обаче отказаха да проверят къде по същество е бил Пеевски през последната половин година, основавайки се на декларацията му, че има постоянен адрес в България. Изборният кодекс не задължава, но и не забранява институциите да проверяват дали подадените им постоянни адреси са действителни и участниците в евроизборите действително ги обитават.

Наред с Пеевски, който пристигна в Св. Петка с многобройна охрана, част от която бяха и две коли на НСО, правото си на глас в неделя сутринта упражни и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Той гласува в столичното 36-о СОУ „Максим Горки“.

„Нашето бъдеще, нашата свобода, сигурност и благоденствие ще зависят и от хората и идеите, които днес подкрепяме с гласа си. Затова призовавам всички българи да гласуват и да не оставят друг да решава тяхното бъдеще вместо тях“, обяви президентът Румен Радев.

Той подчерта, че гласоподавателите трябва да осъзнаят, че европейските избори са не по-малко важни от националните, защото Европа и България се намират на кръстопът.


​„Нуждаем се от единна, силна и солидарна Европа, която да взема навременни решения в интерес на своите граждани“, добави държавният глава, посочвайки като основни приоритети пред България върховенството на закона, свободата на словото, ефективните институции и образованието.

Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМР Красимир Каракачанов коментира, че е гласувал за това в ЕП да има депутати, които защитават българските национални интереси. Според него това трябва да е приоритет, а „а не като отидеш в Европа, да се опитваш да се правиш на европеец“.


​„Повече пари… И да паднат санкциите срещу Русия“

Партньорът на Каракачанов в „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров обяви три основни приоритета на партията му, ако получи представител в Европейския парламент: „Анекс към договора с Евросъюза и повече пари за България, еднакви минимални пенсии и заплати за цяла Европа и да паднат санкциите срещу Русия“.

С уточнението, че „от ’90-а година съм и участник, и наблюдател в изборите“, Сидеров изрази увереност, че и този път ще има купуване на гласове и клиентелистки вот.

„Гласувах за промяна и за справедливост, за една обединена Европа и по-социална, за това българите да имаме своето достойно място там и да бъдем равни с другите европейски народи, да не ядем второ качество храна, да получаваме европейски доходи и да имаме европейски стандарт на живот“, заяви на сво ред и лидерът на

 

Председателят на ДПС и водач на партийната листа Мустафа Карадайъ пък обяви, че е упражнил вота си за „мир, демокрация, толерантност, за по-достоен живот на всички ни в България и на младите хора“.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който бе един от кандидатите, посветил кампанията си на борбата с „джендъра“ в Брюксел, обяви, че е гласувал „срещу политическите брокери и измамници, за правото на същия този народ повече да не бъде лъган и ограбван и за правото му да живее достойно тук и сега“.

www.svobodnaevropa.bg Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)