Ген. Румен Миланов: Арестът на Иванчева не е изпипан, пълен е със странности

„Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат и адвокатите ги използват. „Това каза в предаването „Лице в лице” по бТВ ген. Румен Миланов, коментирайки технологията на арестите у нас и последното задържане на кмета на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева.

[ad id=“225664″]

„Със смесени чувства съм по отношение на ареста на кмета на „Младост” г-жа Иванчева“, каза ген. Миланов. „Един път, че трябва да има противодействие на корупцията, категорично, другото обаче – този случай не само самото задържане, респективно арест, в зависимост от мерките, не беше направен по най-правилния начин и не на последно място в целия този процес има много странности, които мен ме впечатляват“, допълни той.

„Първо, ако говорим по хронология на времето – той се извършва пред Спортната палата, там са ги стигнали и са ги намерили. Извинявайте, всяка една такава операция за задържане се прави предварителен план, ако не са го направили – язък за професионализма. Планът цели законност, процесуалност, правилно действие на всички служители да няма хаос и, ако стане някакъв фал, да се носи отговорност”, коментира още генералът.

[ad id=“263680″]

„Защо не ги задържаха по време на пренасяне на кашони, а точно на това място“, запита ген. Миланов.„Това място нанесе доста щети на градския транспорт и на обществеността. Държаха ги с белезници сума ти време с претекст да им вземат натривки – натривките се вземат веднага, защото не се знае какво ще пипаш”, подчерта той.

По думите му е възможно арестът да стане и без белезници. Миланов уточни, че белезници се слагат, защото не се знае как ще реагира всеки човек. „Но тази категория хора не са тип затворници”.

[ad id=“236993″]

„Освен това парите са се броили на асфалта – защо там трябва да се броят парите? Едни дами от следствието през цялото време бяха в не много прилично положение да броят парите на земята, камерите ги снимаха в не много прилично положение… Това ли е ефективността, да трае 6 часа. Не се прави това така, има си ред, има поемни лица, описва се каквото е намерено на местопрестъплението и се извършват съответните процесуално-следствени действия по най-интелигентния начин“, анализира генералът.

„Има още много загадки – къде е посредникът. Къде е в цялата тази дандания, как той се появява от заявителя. Нали това са заявителите за подкупа – кметът на „Младост”, зам.-кметът и потърпевшото лице г-н Ваклин, къде е той”“, задеде още въпроси Румен Миланов.

[ad id=“236999″]

„За така нареченото светене – прокуратурата тръгна веднага да прави пресконференции – всичко това трябва да се филмира. То се документира, със снимки. Едно е да ми светят в дланите, където см пипал парите, съвсем другаде е тук, отгоре, отдолу, по носа. Това са несериозни неща“, каза още ген. Румен Миланов.

Той коментира и факта, че на кадрите от бул. „Левски” членове на комисията са били с маски и пита защо са с маски, какви са, от кого се плашат.

„С маски се работи, когато задържаме терористи, наркотрафиканти, защото там сблъсъкът е на живот и смърт. Тук спрямо кого са тези маски. При масовите безредици, ако са маскирани, има идентификационни номера да се знае кой какво прави. От кого се крият, от закона. Това е недопустимо за мен”, отсече Миланов.

[ad id=“237001″]

„Мисля, че има основни принципи в действията на полицейските органи, в които ние не трябва да отстъпваме“, допълни той.

По думите му този случай не е изпипан. „Казаха, че ги следят отдавна. Заявлението го прави г-н Ваклин на 2 февруари, те са били по чужбина и не си дошли за подкупа. Кой организира подкуп и няма да си дойде… от Гърция. Подкупът бил на траншове, за какво са траншовете и то за едно съобщение, което е административен акт, който се атакува по съдебен ред. Сигурно на мен щеше да ми бъде по-евтино да си платя в една кантора на адвокатите за едно съобщение“, допълни Румен Миланов.

[ad id=“238430″]

„Как ги рекетира в случая, ако всичко е законно? Къде е Столична община да каже – натрупват се сигнали, какво правите г-жа Иванчева, кой ви дава право да задържате преписки повече от законовия ред“, заяви в заключение Миланов.


image0 (9K)