Старозагорката Иванка Колева заминава за Параолимпиадата в Рио!

Голямата старозагорка Иванка Колева заминава за Параолимпиадата! Титулуваната ни спортистка, носителка на много медали за върхови постижения в леката атлетика в дисциплините тласкане на гюле и мятане на диск, всъщност е родена в Чирпан, но от 1985 г. живее в Стара Загора.

Съвсем скоро тя грабна златото  на гюле, като взе и сребро на диск на Европейското първенство по лека атлетика за хора с увреждания, което се проведе в Италия в началото на това лято.

България получава допълнителна квота за Параолимпиадата в Рио де Жанейро. Към шестимата спортисти, които ще ни представят в Рио, ще се присъедини и Иванка Колева, научи „Стандарт“.

„Иванка Колева е покрила олимпийския норматив и е пета в световната ранг листа в тласкането на гюле“, уточни треньорът ú професор Стефан Стойков.

До получаването на допълнителна квота се стигна, след като Спортният арбитражен съд потвърди забраната на руски спортисти да участват в Параолимпиадата в Рио. Така Русия загуби 267 квоти, които Международният параолимпийски комитет реши да преразпредели сред другите държави.

Иванка Колева е олимпийски шампион в тласкането на гюле от Сидни 2000 г. За нея това ще е седмо участие на Параолимпийски игри. В Рио тя ще се състезава в тласкането на гюле и мятането на диск.

Българската делегация заминава за Рио на 30 август. Параолимпийските игри започват на 7 септември и ще продължат до 18 септември.


image0 (9K)