Снежана Маринова – стожер на културата, духовността, книжнината

Снежана Маринова е знакова фигура в обществения живот на Стара Загора, въпреки нейната скромност и нежелание да се шуми около името ѝ.

Дългогодишен директор на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, тя работи с изключителен замах, както в пряката си професионална дейност, така и като общественик. Полага къртовски труд в краеведчески изследвания, които запознават старозагорци с историята на красивия ни град.

Ще ви представим само два сегмента от многоликата и изключително значима дейност на Снежана Маринова, тъй като трудно се описва работата на един стожер на културата, духовността, книжнината…

Госпожа Маринова е съавтор на двуезичния луксозен албум „Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки от края на XIX век до средата на XX век”, което е отпечатано с некомерсиална цел. То достига до хората и чрез библиотеките и читалищата в региона на Стара Загора.

Aлбyмът пpeдcтaвя чacтнa ĸoлeĸция oт пoщeнcĸи ĸapтичĸи и cнимĸи, cвъpзaни cъc Cтapa Зaгopa. Издaтeл e Peгиoнaлнa библиoтeĸa „Зaxapий Kняжecĸи“, a oтпeчaтвaнeтo нa aлбyмa e финaнcиpaнo oт coбcтвeниĸa нa ĸoлeĸциятa Неделчо Митев. Aвтop нa тeĸcтoвeтe и cъcтaвитeл e Cнeжaнa Mapинoвa, пpeвoдът e нa Hинa Bacилeвa. Cбиpĸaтa вĸлючвa нaд 200 ĸapтичĸи и cнимĸи и пpeдcтaвя cгpaди, yлици, cъбития, личнocти oт ĸpaя нa ХІХ дo cpeдaтa нa ХХ вeĸ.

„Стара Загора и Старозагорска област“ е друго издание, в което има участие Снежана Маринова. Оформлението му е с повече от 300 цветни и черно-бели илюстрации. Съдържанието му е много полезен справочник, но и занимателно четиво.

Г-жа Маринова е събрала десетки интересни истории за старозагорски сгради, личности, места и събития.

„Стара Загора – бъдеща столица”!


image0 (9K)