Вижте как се танцува Добруджанска ръченица и защо Христо Димитров умее това до съвършенство

hristo-dimitrov-4_resizedС основателя на „Българе“, продуцента и главен художествен ръководител на първия частен Ансамбъл в България Христо Димитров разговаряме за неговата слабост и първа любов – Добруджанската ръченица.

Изпълненията на Христо Димитров са като добруджански вятър през лятото, сух и горещ, наситен с целия плам на добруджанеца, с неговата радост да посее, да ожъне и да прибере житото в хамбара. Няма такъв като него!

https://www.youtube.com/watch?v=oN1UCv3z8Fo

На Фестивала в Жеравна 2015

Започнал е да танцува в самодейни състави още като 10-годишен и го прави и до днес, въпреки, както той сам казва, че е „наедрял“ доста.

Само при въпроса ми за танца, той светва и сякаш мислено заиграва меко, пъргаво, леко приклекнал, разперил ръце, като че ли вика слънцето:

– Ако я няма дарбата, не би било възможно. Няма да се получи и ако не преживяващ танца с душата си. Труден е за изпълнение. Може би в света има само още няколко мъжки танца, които могат да се конкурират по сложност с Добруджанската ръченица, примерно фламенкото и индийските танци, при които има 18 позиции само на очите, усмихва се не само с очите Христо Димитров.

[ad id=“218001″]

Сложен и много богат танц е. При него има разместване по осите – корпус, глава, рамене, таз, колена – всичко е в различна ос. Задържа се енергията вътре в теб самия и се получава една „детонация“. Цялото тяло започва да вибрира, да се тресе. Физически е изключително тежко да го изпълняваш. Много е изморително, ако го играеш както трябва. Ако просто се маркира, всеки може да го танцува. Добруджанци казват: „Когато излезеш да танцуваш, ако до 8-я такт ризата ти не пусне вода, т.е. до 14-тата секунда, значи играеш нещо друго“.

Енергията и вътрешното загряване са невероятни! – с много емоция продължава Димитров, а и няма как да е иначе. Ако го гледате как танцува Добруджански ръченик, няма да го питате какво чувства. Цялото му същество излъчва огромна любов от това, което прави, себевглъбяване и радост, че можеш да пресъздадеш за публиката цялото богатство на Добруджа, втъкано в един единствен танц.

Още за Ансамбъл „Българе“ и какво каза Христо Димитров за бъдещия президент на България, прочетете ТУК


image0 (9K)