Щайнмайер първи от Запада поздрави Путин. Последва го Макрон

Държавният глава на Франция пожелал успех в модернизирането на Русия на своя колега. Премиерите на Япония и на Индия се обадили по телефона

[ad id=“225664″]

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер е първият западен държавен глава, който поздрави колегата си Владимир Путин.

В своя адрес до Путин Щайнмайер изтъква, че се надява през новия му мандат да бъде преодоляно отчуждението между Европа и руския народ, предаде БНР.

[ad id=“263680″]

По-късно и президентът на Франция Еманюел Макрон пожела на Владимир Путин „успех в модернизирането на Русия“, съобщи „Фокус“.

Съгласно разпространена от Елисейския дворец информация, двамата са провели телефонен разговор, в рамките на който Макрон е изразил загриженост относно конфликта в Сирия и случая с отравянето на бившия агент на ГРУ Сергей Скрипал. В съобщение след края на разговора между двамата се казва, че френския президент е пожелал на Путин „успех за политическото, демократическото, икономическото и социалното модернизиране на Русия“.

[ad id=“237001″]

От пресслужбата на руския президент съобщиха, че Путин е разговарял по телефона с президента на Азербайджан Илхан Алиев, на Армения – Серж Сарксян и на Беларус – Александър Лукашенко.

Владимир Путин разговарял по телефона и с президента на Китай Си Цзинпин, както и с премиера на Индия Нарендра Моди.

Поздравите си лично по телефона отправил и премиерът на Япония Синдзо Абе.

[ad id=“238430″]

ТАСС отбелязва, че президентът на Сърбия – Александър Вучич, първи от чуждестранните лидери е поздравил Владимир Путин за преизбирането му на поста.

Към този момент нито българският президент Радев, нито премиерът Борисов са изпратили поздравителни телеграми до руския президент.

[ad id=“236999″]

Германският канцлер Ангела Меркел ще поздрави руския президент Владимир Путин за преизбирането му на поста, в послание, в което ще бъдат засегнати също „предизвикателствата“ в отношенията между Москва и Берлин, предава AФП, като се позовава на думите, изказани от говорителя на германския лидер Щефан Зайберт. „Не мога да предвидя точното съдържание на поздравителното послание, но вярвам, че в него ще бъдат споменати също и предизвикателствата в отношенията между Русия и Германия“, заяви той.


image0 (9K)