Хиляди хора от всички краища на Турция и скърбящи от България изпратиха Наим Сюлейманоглу

Висши турски държавници и български представители изпратиха в последния му път Наим Сюлейманоглу. В гробището „Едирнекапъ” в Истанбул беше погребан легендарният щангист Наим Сюлейманоглу. Олимпийският и световен шампион във вдигането на тежести почина на 50-годишна възраст, съобщи Нова телевизия.

Сюлейман бе изпратен като национален герой на Турция. Джамията Фатих, голямата представителна мюсюлманска обител на Истанбул, беше препълнена с хора, дошли за погребалната церемония. Присъстваха хиляди хора не само от Истанбул, но и от всички краища на Турция. Имаше много скърбящи и от България – от родния край на Наим, спортисти и приятели.

Струпване на толкова много хора е рядкост дори за мегаполиса Истанбул. Специално за да изпрати Сюлейманоглу във вечния му път, със самолет от Атина пристигна и гръцкият щангист Леонидис, който приживе бе съперник на Наим в щангите.

Ковчегът на Наим бе обвит в турското знаме. Войници застанаха на почетна стража. В първия ред на почетната редица на обреда, в която участват само мъже и която се ръководи от ходжа, застанаха премиерът Бинали Йълдъръм, министърът на спорта и младежта Осман Бак, бившият премиер Ахмет Давутоглу, синът на покойния президент Тургут Йозал – Ахмед Йозал, съветникът на Ердоган по спорта Хамза Йерликая. Там бяха й близки на Наим, между които приемникът му в щангите Халил Мутлу.

Дипломати от българското генерално консулство също присъстваха на церемонията. Генералното консулство в Истанбул изпрати венец, пише nova.bg

„Наим е нашият национален герой в щангите, ние загубихме една легенда, той постигна успехи, каквито никой друг спортист в нашата страна досега не е постигал, днес го изпращаме във вечния му път. Кончината му е голяма загуба за нашия народ. Вечна и светла да е паметта му“, каза премиерът Йълдъръм.

Премиерът бе от първите, който понесе на рамо ковчега с тялото на Наим. В мюсюлманската традиция мъжете носят на рамо ковчега с покойника, като се сменят, за да може всеки да го носи.
Гръцкият щангист Леонидис ще се запомни с жеста, с който се прости със своя някогашен съперник – целуна ковчега му.

Сюлейманоглу претърпя успешна чернодробна трансплантация в началото на октомври, но в събота, 18 ноември, издъхна в болница в Истанбул. За здравословните проблеми на бившия щангист се разбра в края на септември, когато той по спешност бе приет в интензивното отделение на една от най-големите болници в Истанбул.

Сюлейманоглу бе поставен в медикаментозна кома, защото черният му дроб е спрял да работи, а диагнозата бе напреднал стадий на цироза. Щангистът имаше нужда от спешна трансплантация на черен дроб и тя бе извършена на 6 ноември, като донор бе близък приятел на Сюлейманоглу, а лекарите съобщиха, че всичко е преминало добре.

От състоянието на олимпийския шампион се интересуваше и президентът на Турция Реджеп Ердоган, по чието нареждане бе сформиран медицински щаб от най-добрите специалисти в страната.

[ad id=“263680″]

Още промоции и предложения в e-mol вижте тук:

Наим Сюлейманоглу е роден в България преди 50 години, но от средата на 80-те години на миналия век се състезава за Турция. За нашата родина той печели две световни титли, а по-големите му успехи са за Турция. За южната ни съседка е печелил три олимпийски титли, пет световни и две европейски. Има и един бронз от шампионат на Стария континент, спечелен в София през 2000 година.

В гробището „Едирнекапъ” се погребват само геройски загиналите.

 


image0 (9K)