Хасковлия коленичи пред жената, намерила неговите 10 000 лева

Суматохата, която настана след намирането на около 10 000 лева на алея в Кенана, завърши благоприятно. Хилядарките, поставени в прозрачен найлонов плик, бяха открити от хасковлийката Дора Мутафова, разказва случката haskovo.net.

В неделя по обяд тя и нейна приятелка излезли на разходка из парка. Стигайки до заведение край отбивката за животните, Дора забелязала плика с парите на земята. Взела го и още в първия момент разбрала, че вътре има голяма сума пари. Започнала да се оглежда дали собственикът им не е наблизо. Забелязала момче, което разтревожено говорело по телефона, държейки се за главата. Наближила се до него, за да дочуе разговора, той обаче бил в съвсем друга връзка. След това отишла до близкото заведение и разговаряла с управителя, за да ги преброят в негово присъствие. По-късно ги занесла в полицията.

[ad id=“225664″]

Междувременно публикувала и съобщение за намерена сума пари в социалната мрежа и мълвата се разпространила мигновено. Тя самата е наясно какво е да загубиш пари и ценности, защото преди време жилището ѝ било ограбено и трябвало да започне бизнеса си наново, защото ѝ задигнали множество документи.

Оказа се, че парите са на хасковлията Петър Каракостов – DJ Педро. Паднали му от джоба на якето, докато бил на разходка с приятелката си в Кенана. Сумата била предназначена за вноски за застраховки живот за него и децата му. Носил ги два дни в себе си за по-голяма сигурност, тъй като не искал да ги оставя в жилището си или още по-малко в колата, която паркирал в началото на парка. По пътя към „Сивата вода“ обаче усетил, че пликът с парите липсва. На бегом тръгнал по обратния път до колата си, обходил на няколко пъти маршрута, но без резултат. В един момент се примирил, че няма да си получи парите. За да успокои нервите от напрежението, решили с приятелката си да седнат в заведение да хапнат, тъй като вече премалели от глад. Публикувал съобщение в социалната мрежа, че в слънчевия неделен ден някой се е облагодетелствал финансово за негова сметка.

[ad id=“237001″]

Малко след това започнали обаждания и съобщения от близки и познати, които му препращали линкове от медии за намерена голяма сума пари в Хасково. Изпратили му и линк от поста във фейсбук страницата на Дора Мутафова и с това дошло просветлението, че каузата не е изгубена и парите ще бъдат върнати. Оказа се, че двамата хасковлии от години се познават в реалния живот и DJ-ят позвънил на Дора около 16:30 часа вчера и ѝ обяснил цялата случка. Днес той сърдечно ѝ благодари и коленичи пред нея за благородния ѝ жест. Последваха прегръдки и благодарности.

„Малко хора биха постъпили като нея. Ако беше някой друг, особено по-млад човек, можеше да ги прибере за себе си“, коментира DJ Педро. Дора пък обясни, че дори и за миг не си е помислила да ги вземе за себе си. „Така съм възпитана, така възпитавам и дъщеря ми“, категорично заяви хасковлийката, която е преводач. Именно първо на нея казала, че е открила много пари. „Първите ѝ думи бяха: Отивам и ги връщам, защото човекът вероятно има деца и както аз не искам никой да яде от твоя хляб, така и ти не искам да ядеш от нечий друг“, разказа 22-годишната дъщеря Елиф Емилова, която вчера и днес получила множество поздравления за постъпката на майка ѝ. Много от нейните приятели обаче коментирали, че майка ѝ е „луда“, че е върнала парите.

[ad id=“238430″]

Безкрайни са благодарностите на Педро към Дора Мутафова. „Ти си човек за подражание, ти си най-големия пример“, развълнувано заяви DJ Педро. Той обаче все още не си е получил сумата, тъй като ще трябва да докаже пред полицията, че парите са негови. Убеден в думите си, дисководещият предложил да му се вземат отпечатъци и да се сравнят с тези по банкнотите за сравнение. Той заяви, че след приключване на процедурите, благодарностите ще продължат.

„В тази история има поука. Аз съм лошия пример, защото нося такава сума пари в себе си. Тя е добрият. Ако някой трябва да се поучи, то трябва да е от нея“, заключи DJ Педро.


image0 (9K)