Учени от САЩ: Химикалите в сапуните и парфюмите сериозно замърсяват въздуха

Химикалите в потребителски продукти, които се използват в ежедневието, като сапун и бои, са основен източник на замърсяване на въздуха. Те са не по-малко вредни от изгорелите автомобилни газове, твърди британският вестник „Индипендънт“.

[ad id=“225664″]

Изданието цитира проучване на учени от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата. То показало, че токсичните химикали в градска среда не са само резултат от транспорта. Учените са разгледали „приноса“ на летливите органични съединения към замърсяването на въздуха. Това са химикали, които могат да произвеждат както фини прахови частици, така и озон. Съдържат се в много продукти, които се използват често в ежедневието. Сред тях – мастила, лепила, парфюми, пестициди, почистващи средства, продукти за лична хигиена, разтворители,  както и други продукти, синтезирани от нефтопродукти.

[ad id=“238430″]

Според американските учени тези ежедневни продукти са виновни за половината от летливите органични съединения в промишлените градове. Резултатът е изненадващ, защото само около пет процента от суровия нефт се рафинира до химикали за потребителски продукти, а от 95 процента се произвеждат горива, коментира „Индипендънт“.


image0 (9K)