Турският президент Ердоган: Във Варна ще питам къде са парите за бежанците

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че на срещата с европейските лидери във Варна ще постави категорично въпроса за финансирането за бежанците в страната му, обещано от Европейския съюз.

[ad id=“225664″]

Ако ще давате парите, давайте ги, не се подигравайте с нас?! Тази нация има достойнство и чест. Но онези така са свикнали, въобразяват си, че ще се молим пред вратите им. И говорят за втория транш, а не сме получили първия. Следващата седмица ще бъдем заедно във Варна и ще им поставя въпроса – или плащайте, или си признайте честно, че няма да има пари„. Това заяви Ердоган в реч пред магистрати в Анкара.

[ad id=“263680″]

Турският президент говори за споразумението, което сключи с Европейския съюз през март 2016-а година. Тогава турският лидер буквално изнуди европейските лидери със заплахата, че ще „пусне“ нелегалните имигранти през границите (към България и Гърция – бел.ред.) към Европейския съюз, ако страната му не получи 6 милиарда евро.

[ad id=“236999″]

Срещата между лидерите на Европейския съюз и Ердоган ще се проведе на 26 март в резиденция „Евксиноград“ край Варна.

[ad id=“218001″]

Интересното е, че на 14 март Европейската комисия обяви, че на Турция е отпуснат втори транш – по споразумението за бежанците, в размер на 3 милиарда евро. Излиза, че южната ни съседка е получила общо 6 милиарда евро за нелегалните имигранти, а Ердоган твърди, че са им дали „само“ 850 милиона евро. Те обаче били косвена помощ, която била дадена на хуманитарни организации, а не на турските власти.


image0 (9K)