САЩ работят с европейски партньори по иранското ядрено споразумение

САЩ работят с трите европейски сили (Франция, Великобритания и Германия) за „поправяне“ на иранското ядрено споразумение и обсъждане на безпокойствата, породени от иранската ядрена и ракетна програма, заяви днес държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от ДПА.

[ad id=“263680″]

„Смятам, че има общо становище, със сигурност сред Е3, че някои части от ядреното споразумение или от поведението на Иран трябва да бъдат обсъдени, най-вече иранските програми за балистични ракети“, каза Тилърсън след среща в Лондон с британския външен министър Борис Джонсън.

Под „Е3“ Тилърсън имаше предвид Великобритания, Франция и Германия, които подписаха иранската ядрена сделка заедно със САЩ, Китай и Русия. Споразумението не обхваща иранската програма за балистични ракети, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

„Създаваме работна група, в която да обсъдим как да подходим към Иран да отговори на безпокойствата ни от ядреното споразумение и как могат да се решат. Възможно е някакво допълнително споразумение или механизъм, който да реши проблема с безпокойствата ни“, каза Тилърсън. Той уточни, че работната група може да се събере още следващата седмица.

 


image0 (9K)