САЩ към Турция: Заедно за зона за сигурност в Сирия!

Съединените щати предлагат на Турция да работят заедно за създаване на зона за сигурност в Северозападна Сирия, която да удовлетвори легитимните нужди за сигурност на Турция. Това е заявил в Париж американският държавен секретар Рекс Тилърсън, предаде „Ройтерс“.

[ad id=“263680″]

Тилърсън казал, че САЩ и Турция водят разговори, както и с някои сили на терена, за това как може ситуацията да се стабилизира и да бъдат удовлетворени легитимните притеснения на Турция за нейната сигурност, съобщава БТА.

В събота Турция започна военна операция срещу контролирания от сирийски кюрди град Африн. Турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че приоритетна цел на операцията ще бъде създаването на „сигурна ивица“ в 130-километров район, като се започне от околностите на пограничния град Азаз. Дълбочината на тази ивица следва да бъде 20-30 километра.

[ad id=“218001″]

Друга задача на офанзивата е отстраняването на терористичните организации от центъра и околностите на Африн, посочи Йълдъръм, цитиран от турските вестници.

Турция разглежда сирийските кюрдски Сили за защита на народа и тяхното политическо крило – Партия на демократичния съюз, като разклонение на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въоръжена борба срещу турската държава

 


image0 (9K)