Руският патриарх публикува видео как се кара на българския президент

„Вашата страна е освободена от Русия, а не от Полша и Литва“, е заявил главата на Руската православна църква

[ad id=“225664″]

Руската православна църква (РПЦ) публикува на интернет страницата си видео от срещата на патриарх Кирил с българския президент Румен Радев. От близо 6-минутното видео става ясно, че главата на руската църква буквално се кара на държавния ни глава, който в словото си националния ни празник 3 март посочи и заслугите на Полша и Литва за освобождението на България след Руското – турската война от 1877-1878 г.

Президентският пресцентър премълча острите нападки на госта.

Най-острите нападки на патриарх Кирил започват на 2, 55 мин. на видеозаписа, публикуван и в канала на РПЦ в Youtube.

„Още веднъж искам да ви кажа, и то много ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в освобождението на България. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция. Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България“, заявява патриарх Кирил.

Руският патриарх продължава: „Аз се надявам, че средствата за масова информация ни чуват и ще предадат някаква може би не съвсем правилна интерпретация на историята… „Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина я завоювахме със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини, поради които тази историческа истина днес трябва да бъде премълчавана или лъжливо интерпретирана.“

Главата на руската православна църква казва откровено, че е останал с двойнствено впечатление от този юбилей. „Казвам ви го открито. Ще го кажа, разбира се, открито на всеослушание“, казва патриарх Кирил.

За назидателната му реч не е спомената и дума в прессъобщението на българското президентство.

Ето какво съобщиха от „Дондуков“ 2 след посещението на патриарх Кирил:

Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г. „Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура“, заяви патриарх Кирил.

Главата на руската църква беше в България за честванията на 140-ата годишнина от Освобождението на страната от османско владичество и участва в тържествата на връх Шипка, след което разговаря с премиера и президента. Преди да си тръгне от страната, той направи специално изявление пред медиите, в което изрази огорчение от „лъжливите исторически интерпретации“ на българските държавници.

От думите му се разбра, че повод за реакцията е словото на президента на тържествената заря – проверка, в което беше посочено, че роля за Освобождението освен Русия са играли също Полша, Литва и Финландия, чиито воини са загинали в боевете.


image0 (9K)