Разследвал съм убийството на Андрей Луканов, разказва полковник Кръстьо Петров от Стара Загора

Днес, 2 октомври, се навършват 22 години от убийството на Андрей Луканов. Бившият министър-председател на България е застрелян на 2 октомври 1996 г. с 4 куршума пред дома си на ул. „Латинка“ 15 в София.

Знае се убиецът е стрелял от разстояние 1,5 – 2,5 метра с пистолет „Макаров“, но малко хора знаят, че балистичните експертизи на пистолета, с който е извършено убийството, са направени в Базовата научно-техническа лаборатория в Окръжно управление на МВР-Стара Загора от полковник Кръстьо Петров от Стара Загора.

По този повод ЗАРАТА разговаря с полковник Кръстьо Петров, който е един от най-добрите съдебни балистици в България.

„Моята задача беше да установя какво е оръжието, с което е стреляно. Дали е изготвено в България, дали е изготвено фабрично, годно ли е за стрелба и може ли да поразява живи цели. По това време, в България Центърът за балистичните изследвания  беше в Стара Загора. Това не е нещо странно, защото във Франция например центърът им за балистични изследвания не е в Париж, а в град Тулуза.  Задачата ми беше възложена от Министерството на вътрешните работи. При мен дойдоха оперативни работници от Шесто управление на Държавна сигурност и началникът на Отдел първи на криминално управление на МВР Ботьо Ботев. От Окръжното управление само аз трябваше да зная, че работя по този случай. Имахме изградени много добри връзки с специалисти от военния завод „Арсенал“. Установихме, че оръжието, с което са стреляли по Луканов, е „полуфабрикат“, сглобено с крадени части от различни заводи в страната, което от своя страна ни показа, че хората, който са го направили, са имали достъп до различни оръжейни заводи в стараната и че са от криминалния контингент.

[ad id=“225664″]

negovo-celichestvo-patronat_resized

Важно е да отбележим е, че пистолетите „Макаров“ само се сглобяваха в „Арсенал“ (Шейново), но части за тях се произвеждаха в различни области в страната – в Айтос, в Родопите, я Крън и други. Когато пистолета е сглобен, прострелян и готов за употреба, се поставя надписът на завод „Арсенал“ и фабричният номер. На пистолета, с който е стреляно по Андрей Луканов, нямаше такъв надпис. По това време беше направена справка, която установи, че липсват части за изготвянето на над 1 000 пистолета.

Втората задача беше да докажем, че куршумите, които бяха извадени от тялото на Луканов, са били изстреляни от този пистолет. Това също се потвърди по неоспорим начин“, разказва полковник Петров.

Украинец Александър Русов е човекът, за който се смята, че е физическият убиец на Луканов, но през 2007 година изненадващо е оневинен.

Полковник Кръстьо Петров е автор на четири книги. Последната му книга се казва  „Негово величество патронът“ и е предназначена за експерти-криминалисти, съдии следователи и прокурори. 

 


image0 (9K)