Проф. Пламен Павлов: Левски е прагматик, който разсъждава като офицер

„Утре почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски, обесен в София преди 145 години. Правилната дата за честване обаче е днешната – 18 февруари“, посочва историкът проф. Пламен Павлов. Той е автор на най-новото изследване за Апостола – „Левски: Другото име на свободата”.

[ad id=“225664″]

„Има големи опити да се види човешкото в Левски (…) Той не бива да бъде портрет зад гърбовете на политиците, но е необикновен човек”, категоричен беше професорът в студиото на „120 минути” по бТВ.

[ad id=“237001″]

По думите на историка Апостола е показал себе си не като романтик, а като прагматичен организатор на въстание със сериозна логистика и добре обмислени финанси. Проведено през зимата: „Тогава мъжете са се върнали от гурбет, всичката храна е прибрана, а турската армия ще е затруднена в придвижването си”. Идеята е била за нов тип революционна борба – със завладяване на градове, създаване на укрепени лагери в планините и търсене на помощта на Великите сили при вече завладяна територия.

[ad id=“238430″]

„Левски е човек, който мисли като офицер”, категоричен беше проф. Павлов.

Каква е била идеята на Апостола за бъдещото българско общество? Според историка Левски е искал България да бъде република с капиталистическо общество и управление, което днес бихме възприели като президентска република: „Да има старейшина, да има отговорност”.

[ad id=“218001″]

Проф. Павлов отбеляза, че вече е трудно да говорим за „предателство” спрямо Левски, който е бил обект на мащабна операция на тайните служби на Османската империя и който е бил конвоиран до София в бронирана карета с 250 кавалеристи охрана.

 


image0 (9K)