Пореден абсурд в системата на TEЛК

ТЕЛК оставя хора с увреждания без доход

[ad id=“225664″]

Майка на дете с увреждане е на път да остане без доходи заради забавен преглед в експертната лекарска комисия, която да потвърди диагнозата на сина й. В подобна ситуация са стотици хора с увреждания, които чакат с месеци за преглед, предава Нова телевизия.

Васко е на 16 години. Подава млякото и може да каже дали иска какао или чай, но е невъзможно да се проведе разговор с него. Той е със смесено разстройство на речта и развитие. Диагностициран е  от детска психиатрия. На всеки 2 или 3 години тази диагноза трябва да бъде потвърдена от експертна лекарска комисия, за да може момчето да получава помощ от държавата.  Сегашният ТЕЛК изтича на 1 май и трябва да бъде подновен преди тази дата.

[ad id=“263680″]

Но майка му  получава писмо, че трябва да се яви на ТЕЛК на 16 юли. На основата на решението на комисията, че Васко има 96% увреждане, държавата дава 930 лева помощ на месец. Пак на основата на този документ майката е и личен асистент на сина си по прграма на общината.

А сега двамата ще чакат пари чак през есента. Дотогава са обречени на мизерия.

[ad id=“236999″]

С този проблем се сблъскват хиляди хора с увреждания, които чакат с месеци преглед в лекарските комисии. А причината за чакането е липса на достатъчно специалисти.

[ad id=“236993″]

Междувременно стана ясно, че досието на Васко ще бъде изтеглено от комисията в първа градска болница в комисия, където има повече лекари и той ще има решение преди 1 май.


image0 (9K)