Павлова: България има ускорен икономически растеж от 4% и безработица под 6%!

Министърът представи България на конференция на високо ниво на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

[ad id=“225664″]

„България е готова за присъединяване към ОИСР и очаква своята пътна карта за подготовката и отварянето на преговорите за членство в организацията. Нашата позиция е ясна и конструктивна. Радваме се на поддръжката на страните-членки на ЕС.“ Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова при откриването на конференцията на високо ниво на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Министър Павлова представи страната ни на форума, посветен на Югоизточна Европа и на новите програми за реформи и за развитие на конкурентоспособността в региона. На конференцията беше представен и втори доклад на организацията, който цели да помогне на политиците от Югоизточна Европа да оценят постигнатия напредък по отношение на техните цели за растеж и да сравнят постиженията си с тези на своите партньори и добрите практики на страните от ОИСР.

[ad id=“263680″]

Министър Павлова припомни, че страната кандидатства за членство в ОИСР от 2007 г. и през годините е доказала своето придържане към основните принципи на отворената пазарна икономика, демократичния плурализъм, воля за реформи и зачитането на правата на човека. По време на очакваното посещение в София на генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия за участие в неформалната среща по икономически и финансови въпроси ECOFIN на 27-28 април, той ще бъде допълнително информиран за действията на България за присъединяването към организацията.

„Ние сме държава с ускорен икономически растеж от 4%, безработица под 6%, нисък външен дълг под 26%, значителен финансов резерв и почти нулев бюджетен дефицит“, подчерта министър Павлова и допълни: „Нещо повече – ежедневно създаваме условия и полагаме усилия за реализиране на нови проекти, предприемачески идеи и за развитието на стартиращи фирми, за да се подобри благосъстоянието на всички европейски граждани. Фокусирани сме върху намаляване на административните бариери и инвестирането в подобряването на уменията на работещите, защото знаем, че хората са нашият най-голям актив.“ 

[ad id=“236993″]

В словото си пред участниците в срещата министър Лиляна Павлова представи приоритетите на Българското председателство, като акцентира на основния– европейската перспектива и свързаността на Западните Балкани, на който е посветена и Срещата на върха на 16 и 17 март в София.

„България се надява, че политическата Декларация и Анекса към нея, ще бъдат силен ангажимен на Европа за това какво трябва да се случи в региона през следващите десетилетия. Фокусът ще бъде върху конкретни проекти – пътно, железопътно, цифрово, сътрудничество в областта на сигурността и др.“, подчерта Лиляна Павлова.

[ad id=“236999″]

„Проучванията и препоръките на ОИСР за конкурентоспособността на Югоизточна Европа са изключително полезни и солидна основа за техните усилия за присъединяване към ЕС“, отбеляза тя.

Следваме нашия път напред и вярваме, че България е камък от фундамента, върху който се гради нашето общо бъдеще – в Европа и със Западните Балкани, каза в заключение министърът за Българското председателство.

[ad id=“237001″]

Преди да открие конференцията, министър Лиляна Павлова се срещна с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия, на която обсъдиха кандидатурата ни за присъединяване към организацията. Те се изразиха мнение, че страната през годините доказва изпълнението на своите ангажименти като държава членка на ЕС и на стандартите за членство.


image0 (9K)