От утре Валери Жаблянов няма да е зам.-председател на НС

„Ние ще се съобразим с това, което беше направено като предложение от народни представители от нашата парламентарна група – следващия вторник проф. Плочев да бъде изслушан“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ

[ad id=“225664″]

„ПГ на ГЕРБ, заедно с „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов.“ Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов на брифинг в Народното събрание след заседание на групата, предаде Агенция „Фокус“. Миналата седмица ГЕРБ поиска оставката на Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. Тя ще бъде гледана в пленарна зала утре.

„ПГ е единодушна, заедно с „Обединени патриоти“, подобно поведение на заместник-председател на парламента, няма как да бъде одобрено от парламентарното мнозинство“, каза Цветанов. По думите му Валери Жаблянов е проявил подигравателно отношение към жертвите на комунизма.

[ad id=“238430″]

„Събрахме достатъчно подписи да поискаме оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на парламента. Подписите са събрани. Извинявайте, че не знам колко са те“, заяви Цветанов и подчерта, че парламентaрната група на ГЕРБ е достатъчна да ги внесат само те, но са потърсили подкрепата и на „Обединени патриоти“.

По думите му подписите на двете групи са внесени днес в деловодството на парламента. Цветанов заяви, че не е разговарял с ДПС дали ще ги подкрепят за оставката на Валери Жаблянов.

[ad id=“218001“]

„Не е от компетентността на парламентарната група да даде отговор сваля ли политическото доверие от проф. Камен Плочев“, каза още Цветанов по повод поисканата оставка на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев.

По думите на Цветанов писмо до министър Кирил Ананиев не е изпращано във връзка с исканата актуализация на бюджета на НЗОК.

„Що се касае до писмото до парламента, тук вече говорим за актуализация на бюджета. Не е от компетентността на Народното събрание да внасяме актуализация на бюджета на държавата. Има административен проблем, но това не е от компетентността на парламентарната група да отговорим дали сваляме политическото доверие или не. Има Надзорен съвет. Ние ще се съобразим с това, което беше направено като предложение от народни представители от нашата парламентарна група – следващия вторник проф. Плочев да бъде изслушан“, заяви Цветанов.

[ad id=“263680″]

Той поясни, че групата се съобразява със законовите изисквания и подчерта, че парламентарната група на ГЕРБ не е в състояние да поиска оставката на проф. Камен Плочев като управител на НЗОК.

Заместник-председателят на ГЕРБ допълни, че партията не коментира професионални качества на управителя на НЗОК, а говори за административния въпрос, който е предвидил. Цветанов допълни, че утре в дневния ред на Здравната комисия д-р Даниела Дариткова е предвидила изслушване на проф. Камен Плочев.


image0 (9K)