НУ „Димитър Благоев“ прие предизвикателството: Първи в Стара Загора малчуганите ще произнесат „Клетва на първокласника“!

Жана Минчева
Жана Минчева

В последните дни отново се зашумя покрай „Клетвата на първокласника“, която беше внесена в Президентството от инициативен комитет. Миналата година я произнесоха деца от няколко училища, а много подкрепиха нейното въвеждане. Ето какво каза по темата Директорът на най-старото старозагорско училище, наследник на Акарджанското, Начално училище „Димитър Благоев“, г-жа Жана Минчева:

Г-жо Минчева мислите ли, че „Клетвата на първокласника“, създадена от поетесата Ники Комедвенска, по инициатива на проф. Елена Налбантова, е удачно да се въведе като традиция в българското училище?

– Това е страхотно предложение! Според мен трябва да се въведе във всички училища, защото ще възпитава децата в отношение към Родината, към знанието, към училището въобще.

На Ники Комедвенска зададох въпроса дали тази клетва не е препратка към онази на чавдарчетата от времето на социализма. Вие какво мислите?

– За някои това може да е отживелица, но за мен нещо подобно на новосъздадената „Клетва“ е от съществено значение, защото днешното изгубено поколение има нужда от морални ценности, а тя може да даде старт на малките ученици към изграждането им.

Чудесно! А разговаряхте ли с колегите си по тази тема?

– Да, не с всички, но по принцип колегите са „за“ и са много мотивирани да се случи това.

А мислите ли, че текстът е понятен за децата, защото слушах и изчетох много мнения, сред които имаше и такива опасения? Въпреки, че аз не виждам нищо сложно и неразбираемо, но педагозите са сред малчуганите ежедневно.

– Текстът сам по себе си не е неразбираем, но днешните деца са с изключително беден речник, за съжаление. Въпреки това мисля, че е необходимо да се развиват способностите им да вникват в различни текстове, още повече, че този носи много родолюбив заряд в себе си, възпитава свободомислие, което пък развива уникалността на всяко дете.

А и преподавателите ще разяснят същността на клетвата и ще мотивират допълнително децата.

– Да, няма нищо страшно да им бъде обяснено, ако нещо не ясно. В това се състои нашата работа като учители, разбира се. Длъжни сме да събудим позабравените ценности.

Бихте ли въвели „Клетвата“ първи в Стара Загора по почина на няколко сливенски училища, чиито първокласници я произнесоха на 2 март миналата година?

– С удоволствие ще споделим „Клетвата“ на първия учебен ден! За нас ще е чест да бъдем първи в Стара Загора. От нашето училище са тръгнали много инициативи през изминалия повече от век на съществуването му.

С Вас произведохме новина! Хубава новина! Дадох Ви предизвикателство, а Вие не се поколебахте да го приемете.

– Така се получи, усмихва се г-жа Минчева. От добрите новини само може да се учи човек. А ние учителите от НУ „Димитър Благоев“ ще преподаваме с любов на децата, за да станат те добри хора и да обичат България!

„Клетва на първокласника“ влезе в Президентството. Ще я произнасят ли малките ученици?


image0 (9K)