Най-сетне! В Германия договориха правителство 5 месеца след изборите

Новата голяма коалиция стана факт след 15-та поредна консултация

[ad id=“263680″]

Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) са постигнали споразумение за коалиция, предава телевизионният канал ARD, като се позовава на източници от работните групи на трите партии, съобщи Канал 3.

Преговарящите от Християн-демократическия съюз (ХДС), от Християн-социалния съюз (ХСС) и на ГСДП са постигнали съгласие за съставяне на нова голяма коалиция след проведена консултация в сутрешните часове на деня, 15-та по ред.

[ad id=“218001″]

Уточнява се, че към момента са в ход последни обсъждания за разпределението на ресорите в новото правителство, което бе договорено на петия месец след изборите през септември миналата година.

Социалдемократитет, водени от Мартин Шулц, бяха раздвоени дали да подкрепят трето правителство, оглавявано от Меркел, а вътрешнопартийни опоненти посочват огромния срив в подкрепата за 155-годишната партия, която е спаднала с около 15 пункта.

[ad id=“218548″]

Основните точки на несъгласие между двете партии бяха реформата на германската двустепенна здравноосигурителна система, както и слагането на лимит върху временните трудови договори в страната. Меркел обяви, че е готова на сериозни отстъпки, само и само Германия най-сетне да състави правителство.


image0 (9K)