Министър Вълчев непреклонен: Няма да отменим програмата по история за X клас

Утвърдените учебни програми по история за X клас няма да бъдат отменени. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещението си в Габрово, предаде „Фокус“.

[ad id=“263680″]

..

По думите му подобна крачка би означавала в началото на учебната 2019-2020 година да няма учебници по предмета. „Няма да рискуваме. Програмата е балансирана. Съдържа факти, а не оценки. Това потвърдиха авторитетни представители на научната общност. Никой в Министерството на образованието и науката не е политизирал програмата и призовавам политическите партии също да не го правят“, посочи министърът. Той подчерта, че изведените нови понятия съществуват и в момента в учебниците, а критиката е по-скоро към липсващо съдържание. Според него една учебна програма не може да се включи всичко. Тя само рамкира, а в учебниците се включва много повече съдържание.

[ad id=“263680″]

..

„Периодът между 1944 г. и 1989 г. е разделителна линия в обществото, като в същото време за него се учи относително малко от учениците. Твърденията, че учениците няма да изучават фашизъм, не е истина. Понятието е заложено в програмата за IX клас заедно с други като болшевизъм и националсоциализъм. Какво е идеологизацията на образованието може да се види в залите на Националния музей на образованието, който пази значителна информация за комунистическия период“, каза министърът. „Програмата по история за X клас е публикувана преди повече от година и половина, като през това време се проведоха множество обсъждания. В рамките на месец тя беше на сайта на министерството за общественото обсъждане, като последното обсъждане включваше и представители на академичната общност. Разликите между обсъденото с академичната общност и това, което в крайна сметка беше утвърдено, са минимални“, обясни Красимир Вълчев. В X клас учениците ще изучават предмета „История и цивилизация“ с хорариум 126 часа или по 3,5 часа седмично. Предвижда се освен теоретичните часове да имат упражнения, изследвания, анализи и дори посещения на музеи. „Балансът в изучаването ще бъде намерен при написването на учебниците и най-вече в преподаването. Вярвам, че учителите по история ще намерят правилния начин да представят учебната програма и този период, който предизвиква дискусии“, допълни министърът.

[ad id=“218548″]

..

По-рана днес БСП излезе с декларация, в която с несъстоятелни и манипулативни аргументи атакува новата програма по история за X клас. С тази своя позиция те за пореден път показаха, че единственото нещо към което се стремят е отново да изхвърлят комунизма от учебниците по история, с което да лишат младите поколения да знаят истината за този мракобесен режим, съсипал съдбите на хиляди семейства, лишил България от възможността да се развива като нормална европейска страна.


image0 (9K)