Медведев е аут. Следващият премиер на Русия – ясен след встъпването в длъжност на Путин

По свидетелства на международните наблюдатели, както и на руските застъпници за останалите кандидати, изборите в Русия са били проведени прозрачно и демократично. Това видяха и българските депутати от две парламентарни партии – АТАКА и БСП

[ad id=“225664″]

Новоизбраният руски президент обяви, че ще назове новия премиер на страната, както и промените в правителството, след инаугурацията, а засега ще мисли кого да избере сред младите 40+.

Над 56 милиона руснаци избраха новия стар руски президент, който ще подкара четвъртия си мандат от 2000 г. насам и втори пореден. А по негови признания – вероятно и последен, съобщава Канал 3, като се позовава на РИА „Новости“ и ТАСС.

[ad id=“263680″]

По последни данни на руската ЦИК от тази сутрин Владимир Путин е събрал над 76,66 на сто от гласовете при избирателна активност 67,46%, което прави 73,36 млн. избиратели, отишли до урните. Над 400 000 от тях са гласували в дипломатическите мисии в чужбина.

„Всичко тече, всичко се изменя. Всички се променяме.“ Така, с цитат на древногръцкия философ Хераклит, отговори Путин на журналист по време на снощната пресконференция след победата.

А въпросът беше дали ще промени нещо в политиката си за следващия мандат. Руският президент заяви, че ще назове новия премиер на страната, както и промените в правителството, след инаугурацията, а засега ще мисли кого да избере сред младите 40+.

[ad id=“236993″]

Преди да поздрави щаба си и да даде първи следизборен брифинг за медиите, Путин се яви на сцената на Манежния площад, за да благодари за подкрепата и да призове към единство нацията, дори и тези избиратели, които са предпочели съперниците му. Там течеше концерт по случай четвъртата годишнина на присъединяването на Крим към Русия, което пък съвпадна с президентския вот.

[ad id=“236999″]

По данни на руските медии над 35 хил. души са празнували на Манежния площад в минусовата вечер. За случката Путин разказа по-късно пред журналистите в предизборния си щаб.

„Ето, сега на площада бях и един от участниците в митинга ми извика: „Ние сме вашият отбор“. И на мен ми стана много приятно да го чуя, отговорих му: аз съм член на нашия общ отбор. Иска ми се нашият тим да се запази през близките години и да работим ефективно за благото, в полза и в името на Русия. Много ви благодаря!“, заяви на поддръжниците си Путин, както на площада, така и на най-близките помощници след това в предизборния щаб.

[ad id=“237001″]

В същото време новият стар руски президент се засмя на въпрос на журналист, попитал дали ще се кандидатира пак на изборите през 2030. „Чуйте ме, струва ми се, че това, което говорите, е малко смешно. Дайте да пресметнем, какво – аз до 100 години ли ще седя тук?!“, отвърна осигурилият си снощи нов 6-годишен мандат, предвид факта, че през 2030 г. би трябвало да бъде на 77 години.

[ad id=“238430″]

Путин не избяга и от въпроса за отравянето на двойния агент Скрипал и дъщеря му. Нарече всякаква намеса на Русия в покушението „пълни глупости“ и се аргументира: „Русия няма такива средства, ние унищожихме химическото си оръжие под контрола на международните наблюдатели.“

Путин беше категоричен още, че би било тотален нонсенс, „ако някой в Русия си позволи подобни изяви в навечерието на президентските избори и Световното първенство по футбол“. „Това е немислимо“, категоричен беше преизбраният руски президент, за когото рекордно гласуваха в присъединения преди 4 години Крим – над 92% от избирателите там.

Путин нарече безобразие забраната на Украйна руснаците там да могат да гласуват, но уточни, че Русия няма да реагира на това.

[ad id=“218001″]

А по свидетелства на международните наблюдатели, както и на руските застъпници за останалите кандидати, изборите в Русия са били проведени прозрачно и демократично. Това видяха и българските депутати от две парламентарни партии – АТАКА и БСП, които наблюдаваха изборния процес в Москва и Тула. Сподели го в социалната мрежа и Волен Сидеров, който от Москва установи, че много страни могат да се поучат как се правят избори. В секциите имаше видеонаблюдение в реално време, а пускането на бюлетините на много места беше изцяло автоматизирано.

 


image0 (9K)