Маргарита Желязкова е избрана за общински съветник в град Енсхеде

Българката Маргарита Желязкова става част от общинския съвет на град Енсхеде, Холандия след местните избори, които се проведоха в страната на 21.03.2018 г.

[ad id=“225664″]

Маргарита беше на четвърто място в листата на либерално-центристкото движение „Демократи 66“, което завърши второ на вота и ще има пет представители в управата на града. Чрез преференции доктор Маргарита Желязкова се изкачва до второ място в листата, което означава, че голяма част от гласоподаватели на D66 са избрали нея персонално при своето гласуване.

Маргарита, честито! Какви са каузите, на които ще се посветиш сега?

По първата вече имаме успех. Водихме целенасочена кампания „Гласувай за жена“ и в резултат сега две жени са във фракцията. Следващата е европеизирането на локалната политика. Европа не е само в Брюксел или в националните правителства. Ние, като граничен район, работим много с Германия например. А това, което ме зарадва май-много от всичко, че българската общност, особено младите, се активира и се включи в местната политика. Много е важно мигрантите да се чувстват приобщени и представени. Българските студенти се организираха да гласуват, дойдоха и доброволци да помагат.

Маргарита Желязкова е родена в Пловдив. Детството си прекарва в Елхово, баща й е създател на Етнографско-археологически музей в града. Маргарита заминава за Ню Йорк през 1990 година, където следва философия и политология. От 1993 година живее в Холандия, а в последното десетилетие е преподавател в университета на Твенте в град Енсхеде.

[ad id=“263680″]

На национално ниво партията D66 търпи големи загуби като бива изместена от „Зелените“ в градовете Амстердам и Ултрехт. Големият печеливш са локалните партии, които взимат над 32% от общия брой гласове, пуснати в урните. Управляващата коалиция, водена от Марк Рюте, се представя стабилно на изборите, първото изпитание след парламентарния вот през 2017-а година. Популистите на Геерт Вилдерс печелят места в общинските съвети на всички 30 градове, в които са излъчили кандидати. Подкрепящата емиграцията партията DENK, съставена основно от турски имигранти в Холандия, също печели места в 13 населени места на първите местни избори, на които се явява.

POSTED BY: АЛЕКСАНДЪР ДЕТЕВ 


image0 (9K)