Малайзийският пътнически Боинг в Украйна свален от ракета на руската армия

Ракетата, с която малайзийски пътнически самолет беше свален над Източна Украйна през 2014 г., е изстреляна от установка на руската армия, обявиха днес за първи път разследващите инцидента, съобщи БНР, позававайки се на агенция „Франс прес“.

[ad id=“225664″]

Съвместният следствен екип „стигна до заключението, че установката „Бук“, свалила полет МН17, е дошла от 53-та зенитна бригада, базирана в Курск в Русия, заяви ръководителят на холандското разследване Вилберт Паулисен.

„53-та бригада е част от руските въоръжени сили“, заяви той на пресконференция в холандското градче Буник.

Русия не е обявила, че нейна военна бригада е използвала ракети „Бук“ в Източна Украйна по времето, когато там преди 4 години беше свален малайзийски пътнически самолет. Това обяви главният прокурор по разследването Фред Вестербеке, след като холандски експерти обявиха, че ракетата, с която е свален самолетът, е изстреляна от установка на руската армия.

[ad id=“263680″]

Прокурор Вестербеке призова: „Тъй като разследващия ни екип вече не иска да получава информация единствено и само от руските власти по този въпрос, днес призоваваме чрез медиите за помощта на обществото да отговорим на въпросите: кой е контролирал и използвал установката Бук и кой е наредил изстрелването на ракетата от тази установка“.

Европейската комисия призова Русия да съдейства при разследването на трагичния инцидент. Говорителят на ЕК Мая Косианчич заяви: „Европейският съюз изцяло подкрепя работата на съвместния разследващ екип за свалянето на полет МН17 преди близо 4 години. За да се стигне обаче до търсене на отговорност и справедливост, разследването се нуждае от продължаващата подкрепа на международната общност. Днес, в допълнение към предишните разкрития, бе установено без съмнение, че установката на комплекса „Бук“ принадлежи на руските военни сили. Екипът заяви, че Руската федерация не е отговорила на зададените в тази връзка въпроси. Предвид тези факти, ние призоваваме Русия да сътрудничи изцяло и в съответствие с резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН . Както знаете, досега Руската федерация не е сътрудничила в това отношение.“

[ad id=“236993″]

Русия, която отрича да е замесена в инцидента на 17 юли 2014 г, засега не е коментирала тези нови твърдения.

Боингът на Малайзийските авиолинии бе свален на 17 юли 2014 г. по време на конфликта между силите на Киев и проруски сепаратисти в Източна Украйна, докато изпълняваше полет от Амстердам за Куала Лумпур.

Загинаха всичките 298 души на борда, сред които най-много бяха гражданите на Холандия (193-ма), Малайзия (43-ма), Австралия (27), но имаше и поданици на Индонезия, Великобритания, Белгия и Германия.

Воденият от Холандия международен следствен екип по-рано бе стигнал до извода, че самолетът е свален с ракета от зенитен ракетен комплекс „Бук“ руско производство, който е бил докаран от Русия и стрелял от територия на Украйна, контролирана от проруските бунтовници.

Сега разследването твърди, че с много усилия е успяло да възстанови пътя на конвоя с установката от Курск, пресичането на границата и влизането в Украйна чрез видеозаписи и снимки.

[ad id=“236999″]

Паулисен добави, че екипът „установил, че тази установката „Бук“ има множество уникални характеристики, които служели като отпечатъци от пръсти“ при проследяване на движението й.

Разследването се е фокусирало върху около 100 души, заподозрени, че играли активна роля в инцидента, но имената им още не са публикувани.

Фред Вестербеке заяви, че разследването е във „финалната си фаза“, но предстои „още работа“, преди да бъдат повдигнати обвинения.

[ad id=“237001″]

Процесът срещу тях ще бъде в Холандия съгласно споразумение между страните, водещи съвместното разследване.


image0 (9K)