Коя е Кристалина Георгиева и какво знаем за нея?

Kristalina Georgieva,

Лични данни.

Кристалина Иванова Георгиева-Кинова е родена на 13 август 1953 год. в София (второ дете), зодия Лъв. Свири на китара и пее. Играе хандбал. Обича да готви по рецепти на чужди народи. Владее четири езика – английски, френски, руски и донякъде сръбски.

Майка:  Маринка Петкова Михайлова – 03.02.1921 г – домакиня, търговски работник – отговорник на магазин, завършва френска филология, от град Любимец, починала на почти на 93 години.

Баща:  Иван Стефанов Георгиев – 17.09.1918 г. – строителен техник в „Пътни строежи“, внук на революционера и политик от Елена – Иван Кършовски.

Брат – Стефан.

Съпруг: Инженер Кино Дулев Кинов (брат на известния писател Васил Кинов), срещат се в УНСС.

Дъщеря: Десислава Кинова Кинова, род. 9 май, омъжена, занимава се с мениджмънт в сферата на туризма.

Образование: Учи и завършва по специалността „Политическа икономика и социология“ във ВИИ „Карл Маркс” (днес УНСС) през 1976 г.
През 1986 защитава докторска дисертация на тема „Екологични политики и икономически растеж в САЩ”.  Прави специализации по корпоративни финанси в Масачузетския технологичен институт и по учебна програма за кадри на Световната банка в Харвардското бизнес училище. Има над 80 публикации по специалността си, в т.ч. и учебник по микроикономика.
Професионална кариера: Започва работа като асистент в УНСС през 1977 и се издига до доцент.

Гостува в катедрите по икономика на:

  • – Лондонското училище по икономика (1987-1988),
  • – Университета на Южния Пасифик (във Фиджи),
  • – Австралийския национален университет,

където води лекции за икономиките в преход.  До 1993 г. е преподавател в МIТ Воstan USА. Започва работа в Световната банка през 1993, след покана от банката и работи там до февруари 2010 г. до избирането й за еврокомисар.

  • – От 2000 до 2004 е ръководител на отдел за устойчиво развитие към Световната банка.
  • – От 2004 до 2007 е ръководител на отдела за Русия.
  • – От март 2008 е вицепрезидент на Световната банка, отговарящ по въпроси, свързани с устойчивото развитие.

Президентът на Световната банка Робърт Зелик я посочва като свой заместник. Кристалина Георгиева чете лекции и във водещи университети в цял свят, сред които Йейл и Харвард.
Политическа кариера:

Кристалина Георгиева учи в една група е с трима бъдещи министър-председатели:

  • – Ренета Инджова,
  • – Стефан Софиянски,
  • – Иван Костов,

както и с двама вицепремиери:

  • – Димитър Луджев,
  • – Иван Пушкаров.

На 9 февруари 2010 встъпва в длъжност еврокомисар по „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи” в комисията Барозу 2. На 30 ноември 2010 год. е обявена за „комисар на годината“ и за „европеец на годината“, като получава ежегодната награда на електронното издание «European Voice»[6].  Награждавана е също за постижения при ликвидиране на последствиета от хуманитарните катастрофи в Хаити и в Пакистан. На 2014 г. става заместник председател в комисията Юнкер и комисар по „Бюджет и човешки ресурси“.

На 28 септември второто правителство на Бойко Борисов издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за главен секретар на ООН


image0 (9K)